«Αλαλούμ» με την αναστολή των εργασιών στη Διώρυγα του Παναμά

«Αλαλούμ» με την αναστολή των εργασιών στη Διώρυγα του Παναμά

Οι εργασίες διεύρυνσης της Διώρυγας του Παναμά «συνεχίζονται» και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Αρχή της Διώρυγας του Παναμά (ACP) «παραμένει ανοικτό», δήλωσε σήμερα στη Μαδρίτη μία πηγή του ισπανικού κατασκευαστικού ομίλου Sacyr, αντικρούοντας προηγούμενες δηλώσεις.

«Οι εργασίες συνεχίζονται και η διαπραγμάτευση παραμένει ανοικτή» επιβεβαίωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος της εταιρείας που ηγείται της κοινοπραξίας GUPC (Ενωμένος Όμιλος για τη Διώρυγα) που έχει αναλάβει τα έργα, ενώ μόλις πριν από λίγες ώρες ο Sacyr είχε ανακοινώσει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, εξαιτίας μιας οικονομικής διαμάχης.

Ο διαχειριστής της Διώρυγας Χόρχε Κιχάνο είχε δηλώσει ότι η κοινοπραξία ανέστειλε τις εργασίες διεύρυνσης.

«Αυτή τη στιγμή», η κοινοπραξία Ενωμένος Όμιλος για τη Διώρυγα «έχει ήδη αναστείλει τις εργασίες. Εκείνοι έριξαν μια απειλή πάνω στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων σήμερα), εκείνοι την έκαναν πραγματικότητα» είχε τονίσει ο ίδιος.

Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος του Sacyr Μανουέλ Μανρίκε ερωτηθείς από τον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό Καδένα Σερ ανασκεύασε τις προηγούμενες δηλώσεις του.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει εάν οι διαπραγματεύσεις έχουν διακοπεί οριστικά, απάντησε: «όχι, όχι. Αυτό που συνέβη είναι ότι η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά απέρριψε την τελευταία μας πρόταση χωρίς να προτείνει μια βιώσιμη εναλλακτική και για αυτόν ακριβώς τον λόγο εμείς δημοσιεύσαμε το δελτίο τύπου» στο οποίο η κατασκευαστική εταιρεία ανακοίνωνε τη διακοπή των διαπραγματεύσεων.

«Όμως κατόπιν, εμείς στείλαμε μια επιστολή όπου τους προτείναμε να συνεχίσουμε και έτσι θα δούμε τι θα συμβεί» προσέθεσε ο ίδιος.

«Κάναμε μια τελευταία προσφορά στην Αρχή» και «υποθέτω ότι θα μας απαντήσουν» συνέχισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις. «Δεν υπάρχει καμιά οριστική ημερομηνία» για την αναστολή των εργασιών. «Αυτό εξαρτάται από την απάντηση» της ACP, τόνισε ο Μανρίκε.