Μ. Βρετανία: Τεράστια τα προβλήματα από την συνεχιζόμενη κακοκαιρία

Μ. Βρετανία: Τεράστια τα προβλήματα από την συνεχιζόμενη κακοκαιρία

«Εξαιτίας της διακοπής στο σιδηροδρομικό δίκτυο ουσιαστικά είμαστε αποκλεισμένοι από το Λονδίνο και όλες τις πόλεις της νότιας Αγγλίας».

Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Μαρία Γκόμεθ, Ισπανίδα γιατρός που ζει στην περιοχή της Τρουρό, μιας πόλης της Κορνουάλης στην νότια Αγγλία.
Το Τρουρό δοκιμάζεται από τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις, όπως και ολόκληρη η νοτιοδυτική Αγγλία. «Βέβαια υπάρχει πάντα το οδικό δίκτυο. Ακόμη και εκεί όμως η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με εξαιρετική δυσκολία και πολύωρες καθυστερήσεις. Εξαιτίας του ότι πολλοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, δέντρα έχουν πέσει, γέφυρες έχουν καταστραφεί», επεσήμανε η κ. Γκόμεθ. «Τώρα πια πολλοί άνθρωποι κάνουν ώρες για να πάνε στις δουλειές τους, ενώ όσοι χρησιμοποιούσαν το τρένο για αυτό τον σκοπό αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα», πρόσθεσε.

Στο Ντέβον, από τα ισχυρά κύματα και τις έντονες βροχοπτώσεις κατέρρευσε τμήμα κυματοθραύστη που βρισκόταν κάτω από ράγες τρένου με αποτέλεσμα η σιδηροδρομική γραμμή να μείνει μετέωρη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υπευθύνων του σιδηροδρόμου η γραμμή δεν πρόκειται να ανοίξει τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Και αυτό είναι μόνο ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νοτιοδυτική Αγγλία τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ισχυρές και πυκνές βροχοπτώσεις - τον Ιανουάριο έβρεξε όσο ποτέ άλλοτε, από τότε που τηρούνται σχετικά στατιστικά στοιχεία - αλλά και οι θυελλώδεις άνεμοι ουσιαστικά έχουν παραλύσει την περιοχή και έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην Ουαλία και τη Σκωτία. Πάνω από 44.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν κατά διαστήματα χωρίς ηλεκτρικό. Παράλληλα 65 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης έχουν καλυφθεί από νερό, ενώ πλημμυρισμένα παραμένουν 413 κτήρια. Επιχειρηματίες της περιοχής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως όλες αυτές οι καταστροφές θα στοιχίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια στερλίνες στην τοπική οικονομία. Υπολογίζεται πως το ημερήσιο κόστος μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 2,2 εκ ευρώ.

ECF2E342E53DFB0D463266C0884DEC6F

Συνεδριάζει καθημερινά πλέον η επιτροπή Κόμπρα

Η κατάσταση είναι τόσο δραματική που σήμερα για δεύτερη φορά ο Βρετανός πρωθυπουργός προέδρευσε στην συνεδρίαση της επιτροπής Κόμπρα, η οποία συνεδριάζει μόνο σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις όπως ένα τρομοκρατικό χτύπημα ή κάποια μεγάλη απειλή. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως η επιτροπή πλέον συνεδριάζει καθημερινά. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε βοήθεια ύψους 160 εκατ. ευρώ στις πληγείσες περιοχές, ενώ παράλληλα εξαγγέλθηκαν 42 νέα αντιπλημμυρικά έργα, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες. Πεζοναύτες σπεύδουν στην νότια Αγγλία για να τοποθετήσουν σακιά με άμμο και να αποτρέψουν τα χειρότερα. Ο υπουργός Μεταφορών ήδη έχει ζητήσει από επιτροπή να του προτείνει εναλλακτική διαδρομή για τον σιδηρόδρομο καθώς μεγάλο μέρος του περνάει δίπλα από την θάλασσα. «Δεν μιλάμε. Πράττουμε», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της επιτροπής Κόμπρα. Ο Κάμερον τόνισε ακόμη πως με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές για να ακούσει τους κατοίκους.

Πιθανόν έρχονται χειρότερα: Απόψε θα βρέξει τόσο, όσο βρέχει συνήθως έναν ολόκληρο μήνα. Η μετεωρολογική υπηρεσία ήδη έχει εκδώσει δεκάδες νέες προειδοποιήσεις για πλημμύρες σε Αγγλία, Ουαλία και Σκωτία, καθώς αναμένονται νέες βροχοπτώσεις σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Πολλές από αυτές τις προειδοποιήσεις έχουν την ένδειξη «θανάσιμος κίνδυνος». Αύριο μάλιστα θα βρέξει τόσο όσο δεν βρέχει ολόκληρο τον μήνα, προβλέπουν οι βρετανικές υπηρεσίες. Εκτιμούν παράλληλα ότι οι ισχυροί άνεμοι που αναμένονται θα φτάσουν τα 112 χιλιόμετρα ανά ώρα. Όλα αυτά αύριο Παρασκευή, το βράδυ. Η κατάσταση το Σάββατο μπορεί να χειροτερέψει ακόμα περισσότερο. Αναλυτές τονίζουν πως αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις με αυτό τον ρυθμό, τότε ολόκληρη η νοτιοδυτική Αγγλία μπορεί να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

vretania

Απελπισμένοι οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Αγγλίας

Όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι της νοτιοδυτικής Αγγλίας ζουν μια πρωτόγνωρη, δραματική κατάσταση. Πολλοί έχουν εγκαταλείψει εδώ και εβδομάδες τα σπίτια τους, τα οποία είτε καταστράφηκαν είτε πλημμύρισαν. Πολλές κατοικίες αποτελούν πλέον εύκολη λεία για κλέφτες. Ήδη έχουν αναφερθεί εκτεταμένες κλοπές στην περιοχή. Όσοι έχουν απομείνει στις πληγείσες περιοχές το βράδυ «λαγοκοιμούνται και το πρωί μαζεύουν νερά», καθώς ο κρατικός μηχανισμός της Βρετανίας δεν μοιάζει να έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει το κύμα κακοκαιρίας στο σύνολό του.

Διαβάστε επίσης:

Σφοδρή κακοκαιρία σε Βρετανία και Γαλλία