ΚΟΣΜΟΣ

«Σφίγγα» για τις προεδρικές εκλογές ο Μπάιντεν

«Σφίγγα» για τις προεδρικές εκλογές ο Μπάιντεν

Το καλοκαίρι του 2015 θα αποκαλύψει ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, το αν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου 2016, σύμφωνα με συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα από το CNN.


Όταν η δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου του ζήτησε «να πει ένα λόγο για τον οποίο δεν θα διεκδικούσε» το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν έχω. Μπορεί να υπάρξουν λόγοι που θα μ' εμποδίσουν, αλλά από την άποψή μου, δεν βλέπω κανένα».

Ερωτηθείς για την προθεσμία που έχει θέσει για να ανακοινώσει την απόφασή του, ο αντιπρόεδρος δήλωσε: «Σ' ένα χρόνο απ' αυτό το καλοκαίρι».

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου από την «Ουάσινγκτον Ποστ», ο Τζο Μπάιντεν δεν θα συγκέντρωνε παρά μόνο το 12% των ψήφων στις προκριματικές του Δημοκρατικού Κόμματος. Αντίθετα μια άλλη ενδεχόμενη υποψήφια, η Χίλαρι Κλίντον, θα έπαιρνε όχι λιγότερο από το 73% των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Ο αντιπρόεδρος, ο οποίος αναγκάσθηκε να εγκαταλείψει την κούρσα για το χρίσμα στις αρχές του 2008 έπειτα από μια ηχηρή ήττα στην Άιοβα (κεντρικές ΗΠΑ), θα είναι 74 ετών το Νοέμβριο του 2016, κάτι που θα τον έκανε, αν εκλεγόταν, τον πιο ηλικιωμένο πρόεδρο που άρχισε ποτέ την πρώτη θητεία του στο Λευκό Οίκο.