ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Έρευνα για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Έρευνα για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης διεξάγουν έρευνα για τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προκάλεσαν χθες τον τραυματισμό 220 ανθρώπων.


Η εισαγγελία στην Τούζλα, στα βορειοανατολικά της χώρας απ΄όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις, διέταξε τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τις συνθήκες εκδήλωσης πυρκαγιάς από την οποία καταστράφηκε το περιφερειακό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Dnevni Avaz.

Έρευνες διεξάγονται και στο Σαράγεβο, το Μόσταρ και την Ζένιτσα, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια και σε κάποιες περιπτώσεις τα πυρπόλησαν.

Οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, κυρίως σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική διαφθορά και το υψηλό επίπεδο φτώχειας, είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων και ο συνδικαλιστής Γιόζιπ Μίλιτς στο Μόσταρ.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν από την Τούζλα την Τετάρτη, με τη συμμετοχή δυσαρεστημένων εργαζομένων σε εργοστάσια της περιοχής που είναι σε καθεστώς πτώχευσης μετά την ιδιωτικοποίησή τους, ανέργων νέων και μελών οργανώσεων βετεράνων πολέμου.

Χθες, διαδηλωτές λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης της Τούζλα.

Περίπου εκατό νεαροί με καλυμμένα πρόσωπα που φορούσαν τα διακριτικά της τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου, εισέβαλαν στο κτίριο το οποίο λεηλάτησαν, ενώ πέταξαν και τηλεοράσεις από τα παράθυρα.

Μετά τα βίαια επεισόδια ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Τούζλα ανακοίνωσε την παραίτησή του.
Η αστυνομία, πολιτικοί και επικεφαλής σωματείων έχουν καταδικάσει τη βία, κατηγορώντας μια ομάδα χούλιγκαν ότι ευθύνεται για αυτή, ενώ κάλεσαν να επικρατήσει ηρεμία.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια χώρα 3,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που ταλανίζεται από τη διαφθορά, είναι μια από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης. Η ανεργία πλήττει το 44% του ενεργού πληθυσμού, όμως η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εκτιμά ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων βρίσκεται στο 27,5%, καθώς πολλοί καταφεύγουν στη μαύρη εργασία.

Ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 420 ευρώ και σχεδόν ένας κάτοικος στους πέντε ζει στη φτώχεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Εξάλλου μεταξύ των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι οι πολιτικοί να περιορίσουν τα προνόμιά τους και να συμφωνήσουν σε μεταρρυθμίσεις.

Τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη Βοσνία.