ΚΟΣΜΟΣ

Κίεβο:Δεν θα υπάρξει έρευνα για την υποκλοπή Αμερικανών διπλωματών

Κίεβο:Δεν θα υπάρξει έρευνα για την υποκλοπή Αμερικανών διπλωματών

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν ερευνά την υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ αμερικανών διπλωματών κατά την οποία συζητούσαν ποιούς ηγέτες της αντιπολίτευσης να στηρίξουν για μία νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία.


Αμερικανοί διπλωμάτες προσπαθούν να περιορίσουν το πλήγμα από τη δημοσίευση της ηχογραφημένης συνομιλίας μεταξύ της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία, σχετικά με τη στρατηγική για την πολιτική μετάβαση στη χώρα, στην οποία η Νούλαντ ακούγεται ξεκάθαρα να χρησιμοποιεί υβριστικό χαρακτηρισμό για την ΕΕ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, η οποία είναι ήδη οργισμένη με την Ουάσινγκτον με αφορμή την πληροφορία ότι οι αμερικανικές αρχές είχαν παγιδεύσει το κινητό της τηλέφωνο, χαρακτήρισε "εντελώς απαράδεκτο" το σχόλιο της Νούλαντ, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της.

"Η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας δεν διεξάγει καμία έρευνα για το θέμα αυτή τη στιγμή", είπε ο Μαξίμ Λένκο, ανώτατος αξιωματούχος της υπηρεσίας σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο.
Σε ηχητικό ντοκουμέντο της τηλεφωνικής συνομιλίας, το οποίο καταγράφηκε εν αγνοία των δύο διπλωματών και αναρτήθηκε στο YouTube πριν αναρτηθεί λεπτομερώς στο Twitter, ακούγεται η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ζητήματα ΕΕ να συνομιλεί με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ουκρανία Τζόφρι Πάιατ.

Οι δύο διπλωμάτες μιλούν επί τέσσερα λεπτά για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να διευθετηθεί η πολιτική κρίση στη χώρα αυτή.

Μεταξύ άλλων, η Νούλαντ και ο Πάιατ ακούγονται να συζητούν στρατηγικές ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν με τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας: τον Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην πυγμάχο, τον Αρσένι Γιάτσενιουκ, πρώην υπουργό Οικονομικών και τον ακροδεξιό Ολέγ Τιάγκνιμποκ. Η Νούλαντ ακούγεται να λέει στον Πάιατ ότι δεν πιστεύει πως ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πυγμάχος που είναι πλέον ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια καινούρια κυβέρνηση.