ΚΟΣΜΟΣ

Χομς: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή

Χομς: Ολοκληρώθηκε η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή

Κοινή ομάδα αρωγής των Ηνωμένων Εθνών και της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου αναχώρησε με ασφάλεια το Σάββατο από την παλιά πόλη της Χομς, αφού η αυτοκινητοπομπή της δέχθηκε πυρά ενώ διένειμε ανθρωπιστική βοήθεια, ανακοίνωσε η Ερυθρά Ημισέληνος.

Σε δήλωσή της στο Twitter, η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως ένας οδηγός φορτηγού τραυματίσθηκε ελαφρά και δύο φορτηγά υπέστησαν βλάβες και εγκαταλείφθηκαν μέσα στην παλιά πόλη.

«Παρά το γεγονός ότι η ομάδα μας έγινε στόχος οβίδων και πυροβολισμών, καταφέραμε να διανείμουμε 250 πακέτα με τρόφιμα, 190 κιτ υγιεινής και φάρμακα για τις χρόνιες ασθένειες», πρόσθεσε η Ερυθρά Ημισέληνος στο Twitter. Η διανομή της βοήθειας έγινε το βράδυ με καθυστέρηση πολλών ωρών.

Νωρίτερα, πάντα στο Twitter, η Ερυθρά Ημισέληνος είχε ανακοινώσει πως όλοι οι εργαζόμενοί της και το προσωπικό του ΟΗΕ κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη σώοι και αβλαβείς, αναφέροντας μόνο τον ελαφρό τραυματισμό ενός οδηγού από τα πυρά.

Η οργάνωση δεν κατηγόρησε κανένα μέρος - στρατό και αντάρτες - για την επίθεση.

Τουλάχιστον εννέα οχήματα της Ερυθράς Ημισελήνου και του ΟΗΕ εισήλθαν στη Χομς. Οι συριακές αρχές κατηγόρησαν τους αντάρτες για τις επιθέσεις εναντίον της ομάδας αρωγής, ενώ ακτιβιστές της αντιπολίτευσης θεώρησαν υπεύθυνες γι' αυτές τις δυνάμεις του συριακού στρατού, όπως και για την προηγούμενη επίθεση με βλήματα όλμου που καθυστέρησε το πρωί την έναρξη της επιχείρησης αρωγής.