Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους του Κιέβου

Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους του Κιέβου

Μαζικές διαδηλώσεις στην Ουκρανία κατά του προέδρου Γιανούνκοβιτς

Περίπου 70.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου για να διαμαρτυρηθούν κατά του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου, καθώς η πολιτική κρίση που μαίνεται στη χώρα δείχνει ελάχιστα σημεία εκτόνωσης.

Ο αριθμός των διαδηλωτών είναι σχεδόν όμοιος με εκείνον του περασμένου Σαββατοκύριακου, αλλά σαφώς μικρότερος από τον αντίστοιχο στα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι διαδηλώσεις αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια κατά τα οποία αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ο ακτιβιστής Ντμίτρο Μπουλάτοφ, ο οποίος κατήγγειλε ότι βασανίστηκε και βρίσκεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας, μίλησε τηλεφωνικώς από το νοσοκομείο όπου βρίσκεται στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές καλώντας τους να μην υποχωρήσουν και καταχειροκροτήθηκε.

Στην αρχή της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας τον λόγο πήραν δύο προσωπικότητες της αντιπολίτευσης: η ουκρανή δημοσιογράφος Τετιάνα Τσορνόβολ, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του φιλοευρωπαϊκού κινήματος και η οποία ξυλοκοπήθηκε άγρια στα τέλη Δεκεμβρίου από αγνώστους σε προάστιο του Κιέβου και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και νυν ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Γιούρι Λουτσένκο, ο οποίος είχε δεχτεί επίθεση με ρόπαλο στο κεφάλι από την οποία υπέστη εγκεφαλική διάσειση.

Ο κ. Λουτσένκο ήταν πρώην μέλος της κυβέρνησης της φυλακισμένης πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμόσενκο.

Αργότερα πρόκειται να πάρουν τον λόγο και οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης Όλεχ Τιαχνίμποκ, Βιτάλι Κλίτσκο και Αρσένι Γιατσενίουκ.