ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Σαράγεβο

Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Σαράγεβο

Εκατοντάδες πολίτες ξεχύθηκαν το απόγευμα της Κυριακής ξανά στους δρόμους του Σαράγεβο, από το κτίριο που στεγάζει την Προεδρία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης έως την αστυνομία, το γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας και το δικαστικό μέγαρο της πρωτεύουσας. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ της απελευθέρωσης των συλληφθέντων κατά τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών και έκλεισαν δρόμους, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η κυκλοφορία.

Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε το βράδυ, μόλις ανακοινώθηκε ότι αφέθηκαν ελεύθεροι διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί, και στη συνέχεια η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης συντονισμού αστυνομικών σωμάτων της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Χίμζο Σελίμοβιτς υπέβαλε χθες την παραίτησή του δηλώνοντας ότι οι διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι είναι αδύνατος ο συντονισμός των αστυνομικών δραστηριοτήτων.

"Ως υπεύθυνος άνθρωπος, θα ενημερώσω την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, γραπτώς, για την παραίτησή μου" δήλωσε ο κ. Σελίμοβιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Χίμζο Σελίμοβιτς είναι επικεφαλής της υπηρεσίας που είναι υπεύθυνη για την προστασία των αρμόδιων κυβερνητικών σωμάτων, όπως η Προεδρία της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, το κτίριο της οποίας δέχθηκε επίθεση από διαδηλωτές και υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη βοσνιακή πρωτεύουσα την περασμένη Παρασκευή.

Οι αρχές της Βοσνίας διεξάγουν έρευνα για τις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προκάλεσαν τον τραυματισμό 220 ανθρώπων.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την Τούζλα, όπου πυρκαγιά κατέστρεψε το περιφερειακό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Dnevni Avaz και επεκτάθηκαν στο Σαράγεβο, το Μόσταρ και τη Ζένιτσα, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια και σε κάποιες περιπτώσεις τα πυρπόλησαν.