Πήρες απόδειξη; Μπαίνεις στην κλήρωση για... αυτοκίνητο!

Πήρες απόδειξη; Μπαίνεις στην κλήρωση για... αυτοκίνητο!

Οι φορολογικές αρχές της Πορτογαλίας θεωρούν ότι η κλήρωση πολυτελών αυτοκινήτων στους πολίτες της χώρας θα αποτελέσει κίνητρο για να ζητούν αυτοί αποδείξεις για τις αγορές τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


Από τον Απρίλιο, σημειώνει το δημοσίευμα, οι αρχές θα πραγματοποιούν εβδομαδιαίες κληρώσεις, με τις οποίες θα παρέχονται συνολικά 60 αυτοκίνητα κατ' 'ετος στους καταναλωτές οι οποίοι κάνουν το καθήκον τους και ζητούν αποδείξεις με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) τους από καφέ, εστιατόρια, μηχανικούς αυτοκινήτων, κομμωτήρια και άλλες επιχειρήσεις.

Ο στόχος είναι να στρατευθούν οι Πορτογάλοι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του αθέμιτου ανταγωνισμού και της παραοικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα πέμπτο του επίσημου πορτογαλικού ΑΕΠ, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.

Με τη μετατροπή των αποδείξεων σε λαχεία, η κυβέρνηση της Λισαβόνας πιστεύει ότι μπορεί να σφίξει περισσότερο τον κλοιό γύρω από τους φοροφυγάδες, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα, οι οποίοι τέθηκαν με το ύψους 78 δισ. ευρώ πρόγραμμα διάσωσής της.

Ο πορτογάλος υφυπουργός Οικονομικών Πάουλο Νούνσιο πιστεύει, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι με την προσφορά στους πολίτες της πιθανότητας να κερδίσουν ένα καινούργιο εκθαμβωτικό αυτοκίνητο, ο αριθμός των συναλλαγών τους που κοινοποιούνται στις φορολογικές Αρχές θα αυξηθεί κατά 50% εντός του 2014.

Το κόστος για τους φορολογούμενους από την αγορά των αυτοκινήτων - ανεπίσημα εκτιμάται σε περίπου 90.000 ευρώ για το καθένα - θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων που πριν δεν δηλώνονταν, υποστηρίζει η κυβέρνηση.