Σοβαρές καταγγελίες για τους Ολυμπιακούς στο Σότσι εξετάζει η ΔΟΕ

Σοβαρές καταγγελίες για τους Ολυμπιακούς στο Σότσι εξετάζει η ΔΟΕ

Τη διενέργεια ενδελεχούς έρευνας, με στόχο να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία μετά την αποκάλυψη ότι εκατοντάδες μετανάστες εργάστηκαν στα εργοτάξια του Σότσι ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς να πληρωθούν, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ο εκπρόσωπος Μαρκ Άνταμς εξήγησε ότι η ΔΟΕ συναντήθηκε με υπερμάχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι επέδωσαν στον οργανισμό έναν «ολοκληρωμένο κατάλογο» με 200 εργάτες που δεν πληρώθηκαν από τις ρωσικές εταιρείες.

«Μετά από αυτό ξεκινήσαμε έρευνα σε βάθος», πρόσθεσε ο Άνταμς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Σότσι.

«Πιστεύω ότι οι Ρώσοι έχουν ερευνήσει 500 εταιρείες, όλες τις εταιρείες που είχαν εμπλακεί στις κατασκευές και τις οποίες κατάφεραν να ταυτοποιήσουν», επεσήμανε ο ίδιος. «Η συνέχεια της διαδικασίας βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχουμε τελειώσει ακόμη», υπογράμμισε ο Άνταμς.

Χιλιάδες μετανάστες, που κατάγονται κυρίως από πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν, συμμετείχαν στην κατασκευή των υποδομών για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ σημείωσε ότι η Επιτροπή αναμένει επιπλέον έγγραφα από τις ρωσικές αρχές, ενώ υπογράμμισε ότι έχουν ήδη σημειωθεί πρόοδοι.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι ρωσικές αρχές έχουν δώσει συνέχεια σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που δεν πληρώθηκαν. Πολλές εταιρείες ερευνήθηκαν και αρκετές από αυτές καταδικάστηκαν να πληρώσουν πρόστιμα», δήλωσε ο Άνταμς.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετανάστες που εργάστηκαν στα εργοτάξια του Σότσι έπεσαν θύματα των εργοδοτών τους, οι οποίοι «δεν τους πλήρωναν, τους είχαν κατασχέσει τα διαβατήρια και τους ανάγκαζαν να εργάζονται σκληρά 12 ώρες την ημέρα».