Στην κορυφή των φιλανθρώπων ο ιδρυτής του Facebook

Στην κορυφή των φιλανθρώπων ο ιδρυτής του Facebook

Στην κορυφή της κατάταξης των Αμερικανών εκείνων που έκαναν τις μεγαλύτερες δωρεές σε φιλανθρωπικούς σκοπούς βρίσκονται ο ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ μαζί με τη σύζυγό του, καθώς προσέφεραν δωρεές ύψους 1 δισεκ. δολαρίων.

Οι 50 κορυφαίοι δωρητές έδωσαν συνολικά πέρυσι 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια, πόσο μεγαλύτερο κατά 4% σε σχέση με το 2012, με το φιλανθρωπικό τους έργο να ευνοείται από την ανάκαμψη στη Γουόλ Στριτ, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Chronicle.

Ο Ζούκερμπεργκ και η σύζυγός του, Πρισίλα Τσαν, ανέβηκαν στην κορυφή της κατάταξης με τη δωρεά που προσέφεραν στο Κοινοτικό Ίδρυμα του Σίλικον Βάλεϊ, το οποίο δίνει επιχορηγήσεις με στόχο την κάλυψη των αναγκών της τοπικής κοινωνίας.

Δεύτερος στη λίστα ήταν ο Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος μεταμόρφωσε τη βιομηχανία φυσικού αερίου βοηθώντας στην ανάπτυξη της μεθόδου εξόρυξης φυσικού αερίου με υδραυλική ρωγμάτωση (fracking). O ελληνικής καταγωγής Μίτσελ, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Ιούλιο, άφησε περιουσία 750 εκατομμυρίων δολαρίων στο ίδρυμα της οικογένειάς του.

Ο συνιδρυτής της εταιρείας Nike Φιλ Νάιτ και η σύζυγός του, Πενέλοπι, προσέφεραν 500 εκατομμύρια δολάρια υπέρ της έρευνας για τον καρκίνο στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον. Το ζευγάρι προσέθεσε τον όρο, το ίδρυμα να χρησιμοποιήσει τη δωρεά σε διάστημα δύο ετών αλλιώς θα χάσει τη χρηματοδότηση, έγραψε το The Chronicle.

Πανεπιστήμια, ιδρύματα και νοσοκομεία έλαβαν το μεγαλύτερο μέρος των δωρεών ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και άνω, ενώ ακολουθούν τα εργαστήρια ιατρικών ερευνών, οι οργανώσεις τέχνης και οι ομάδες προσφοράς ανθρωπιστικών υπηρεσιών.

Οι μεγαλύτεροι δωρητές προσέφεραν τα λιγότερα χρήματα για σκοπούς που αφορούν παιδιά και νέους, το περιβάλλον και την θρησκεία.