ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: Το δικαστήριο «κουκουλώνει» την υπόθεση Λιτβινένκο

Λονδίνο: Το δικαστήριο «κουκουλώνει» την υπόθεση Λιτβινένκο

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου ακύρωσε την Τρίτη μια απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε δημόσια έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του πρώην Ρώσου κατασκόπου, Αλεξάντερ Λιτβινένκο, ο οποίος πέθανε το 2006 όταν δηλητηριάστηκε από ραδιενεργό ουσία, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Το δικαστήριο δεν ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας, ωστόσο είπε ότι η υπουργός Εσωτερικών, Τερίσα Μέι, θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση.

«Εάν πρόκειται να εμμείνει στην άρνησή της, θα πρέπει να παρουσιάσει καλύτερη επιχειρηματολογία από αυτή που αναφέρεται στην επιστολή απόφασης», έγραψε ο Λόρδος Τζάστις Ρίτσαρντς, παραδίδοντας την ομόφωνη απόφαση τριών δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εξετάζουν το θέμα.

«Εξετάζουμε προσεκτικά την απόφαση και η κυβέρνηση συνεχίζει να συνεργάζεται πλήρως με τη δικαστική έρευνα σχετικά με το θάνατο του κ. Λιτβινένκο».

Η Μέι, είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο ότι είχε λάβει υπόψιν τα συμφέροντα των σχέσεων της Βρετανίας με τη Ρωσία στην απόφαση να μην διατάξει τη διεξαγωγή δημόσιας έρευνας.

Η δηλητηρίαση του Λιτβινένκο είχε προκαλέσει ρήξη στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών, αναφέρει το Ρόιτερς.

Η Ρωσία αρνείται ότι έπαιξε οποιοδήποτε ρόλο στη δολοφονία.