Τουρκία: Καταρρέει η διαδικασία για την ειρήνη στο Κουρδικό

Τουρκία: Καταρρέει η διαδικασία για την ειρήνη στο Κουρδικό

Για αδράνεια της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά την προώθηση οποιουδήποτε μέτρου σχετικού με την «διαδικασία ειρήνης» στο κουρδικό έκανε λόγο ο επικεφαλής του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) κ. Σελαχατίν Ντεμίρτας.

«Η υπομονή μας εξαντλείται. Έχουμε επισκεφτεί το Ιμραλί (όπου παραμένει φυλακισμένος ο ηγέτης του κουρδικού ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν) 16 φορές. Ποιο νομικό πλαίσιο διέπει αυτές τις επισκέψεις; Είπατε ότι θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις. Πού είναι ο νόμος γι' αυτό;», ανέφερε.

Και ο Οτζαλάν είχε προειδοποιήσει για την πορεία της διαδικασίας ειρήνης, σε συναντήσεις που είχε με την Περβίν Μπουλντάν, τον Σιρίι Σουρέγια Οντέρ και τον Ιντρίς Μπαλουκάν.

«Ένα έστω μικρό βήμα στο Κουρδικό θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο», εκτίμησαν στελέχη του BDP. Η ενδεχόμενη απελευθέρωση κρατουμένων που έχουν πρόβλημα υγείας, η κατάργηση του αντιτρομοκρατικού νόμου, ή πιθανόν αλλαγές στον ποινικό κώδικα, είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους «θα μπορούσαν να γίνουν αλλαγές εν όψει των δημοτικών εκλογών», κατά τις ίδιες πήγες.