ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αγροτών στη Βραζιλία

Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και αγροτών στη Βραζιλία

Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα στη Μπραζίλια προκειμένου να διαλύσουν ένα πλήθος 15.000 και πλέον ακτημόνων αγροτών που επιχείρησαν να ρίξουν τα προστατευτικά κιγκλιδώματα που είχαν στήσει οι αρχές μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.


Η πορεία διαμαρτυρίας του Κινήματος των Αγροτών Χωρίς Γη (MST) με αίτημα την επιτάχυνση της αγροτικής μεταρρύθμισης ξεκίνησε σε ήρεμο κλίμα, όταν όμως οι διαδηλωτές έφθασαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο υπήρξε ένταση και ακολούθησαν συγκρούσεις με τους αστυνομικούς που εκτόξευσαν δακρυγόνα και χρησιμοποίησαν σφαίρες με περίβλημα από καουτσούκ εναντίον του πλήθους. Δύο αγρότες και 8 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στα επεισόδια, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι του κινήματος και της αστυνομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θέλαμε να συγκεντρωθούμε μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο. Θέλαμε να στήσουμε σκηνές όπως αυτές στον καταυλισμό μας. Όταν η αστυνομία μας είδε να βγάζουμε τον εξοπλισμό από ένα όχημα, μας επιτέθηκε με δακρυγόνα και με όλα τα άλλα» δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ δεν βρισκόταν στο κτίριο της προεδρίας τη στιγμή των ταραχών που πάντως γρήγορα τέθηκαν υπό έλεγχο στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών. Μετά τα επεισόδια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Κοινοβούλιο.

Στην άλλη πλευρά της πλατείας, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέστειλε τη λειτουργία του για μία ώρα λόγω της διαδήλωσης του πλήθους.
«Δεν υπήρξε απόπειρα εισβολής στο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, όμως λόγω του μεγάλου αριθμού των διαδηλωτών, η ασφάλεια του κτιρίου μας συμβούλεψε να αναστείλουμε» τις εργασίες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος του ανώτατου αυτού δικαστικού θεσμού.

Το κίνημα MST, που κλείνει αυτήν την εβδομάδα 30 χρόνια ύπαρξης, πραγματοποιεί ένα συνέδριο στη Μπραζίλια και καταγγέλλει την «παράλυση» της αγροτικής μεταρρύθμισης.

Μέχρι σήμερα, οι διαδηλώσεις του μελών του κινήματος των ακτημόνων στη Μπραζίλια ήταν πάντοτε ειρηνικές.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στον απόηχο των βίαιων διαδηλώσεων στους δρόμους του Ρίο και του Σάο Πάολο εναντίον της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και του υπέρογκου κόστους της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου (12η Ιουνίου έως τις 13η Ιουλίου).

Λίγο πριν αρχίσει η πορεία διαμαρτυρίας, 700 παιδιά των μελών του κινήματος είχαν πραγματοποιήσει ειρηνικά κατάληψη στο ισόγειο του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας «περισσότερα σχολεία» στις αγροτικές περιοχές.