ΚΟΣΜΟΣ

Ματέο Ρέντσι: Αυτός είναι ο Ιταλός... Τόνι Μπλέρ (pics)

Ματέο Ρέντσι: Αυτός είναι ο Ιταλός... Τόνι Μπλέρ (pics)

Απο δήμαρχος... πρωθυπουργός! Και πρωθυπουργός με παρατσούκλι. Ο Ιταλός... Τόνι Μπλέρ όπως αρκετοί τον αποκαλούν.

Ο λόγος για τον Ματέο Ρέντσι, τον χαρισματικό νεαρό δήμαρχο της Φλωρεντίας, που τον περασμένο Δεκέμβριο εξελέγη ως ηγέτης της πιο ισχυρής πολιτικής οργάνωσης της Ιταλίας, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) – της κυρίαρχης παράταξης στη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού.

matteorenzie

Ο Ρέντσι είναι μόλις 39 χρονών και ποτέ δεν υπήρξε μέλος του κοινοβουλίου. Τώρα ζήτησε δημοσίως μια νέα κυβέρνηση, αμφισβητώντας ευθέως τον πρωθυπουργό και τον πολιτικό του αντίπαλο Ενρίκο Λέτα.

Η πτώση του Ενρίκο Λέτα και η έλευση του Ρέντσι στην εξουσία φαίνεται να ικανοποιεί τις αγορές. Ο 39χρονος δεν δείχνει να ανησυχεί από την απροκάλυπτη συμπάθεια, πάρα το γεγονός ότι έχει ακούσει να τον αποκαλούν «Αριστερό Μπερλουσκόνι» και «Ιταλό Τόνι Μπλερ». Στο κόμμα του δεν αμφισβητείται -φανερά τουλάχιστον- αλλά σίγουρα πολλοί δεν βλέπουν με καλό μάτι τον εναγκαλισμό με τις αγορές. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να περιμένουν για να διαπιστώσουν αν τελικά ο πολλά υποσχόμενος Φλωρεντίνος θα γίνει ένας λαμπρός ηγέτης ή ένας νέος Μακιαβέλι.

matteo 1

Πολλές φορές αποκαλούν τον νεαρό αρχηγό του κόμματος Il Rottamatore. Το παρατσούκλι αναφέρεται στο κάλεσμά του να καταργήσει το ιταλικό πολιτικό κατεστημένο, το οποίο θεωρείται ευρέως αναξιόπιστο, έχει στιγματιστεί από τη διαφθορά και έχει απογοητεύσει το λαό εδώ και δεκαετίες. Ο έμπορος σιδερικών, που θα μαζέψει από τις λεωφόρους της πολιτικής όλα τα «σαράβαλα». Η άνοδός του έχει θεωρηθεί ως ένα σημάδι της πολύ αναγκαίας αλλαγής των γενεών και ο ίδιος απολαμβάνει μακράν τα υψηλότερα ποσοστά έγκρισης από κάθε πολιτικό της χώρας. Είναι, κατά τα λεγόμενά του, «εξαιρετικά φιλόδοξος».

Ο Ρέντσι παρουσιάζει τον εαυτό του ως μια ρήξη με το παρελθόν, σε κάθε ευκαιρία. Αποπνέει μια ανήσυχη ενέργεια. Του αρέσει να ανεβαίνει στη σκηνή με μαύρο τζιν και χωρίς σακάκι. Κυκλοφορεί με ένα μικρό αυτοκίνητο ή με ποδήλατο. Είναι χαλαρός και ευκολονόητος και μιλάει χωρίς σημειώσεις για τα πολλά προβλήματα της Ιταλίας και προσφέρει λύσεις ευρείας αποδοχής.

matteo-renzi

Επιδιώκει πάντα να ενσταλάξει την πεποίθηση ότι η πολιτική μπορεί να γίνει με διαφορετικό τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η αλλαγή. Κάποτε ολοκλήρωσε μια τηλεοπτική συζήτηση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να προσφέρει κάτι πολύ σπάνιο στην Ιταλία: «ελπίδα». «Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι και απογοητευμένοι», είπε. «Δεν πιστεύουν πια. Εγώ πιστεύω και γι 'αυτό κάνω πολιτική -γιατί εξακολουθώ να πιστεύω».


Ο έλεγχος του PD είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτό που ο Ρέντσι ελπίζει ότι είναι μία διαδρομή προς το πρωθυπουργικό μέγαρο. Αλλά η διαδρομή είναι δύσκολη.

Το PD είναι ήδη η κυρίαρχη δύναμη στην ιταλική κυβέρνηση – μια δύσκολη συμμαχία που περιλαμβάνει στοιχεία από την κεντροδεξιά. Και ο Ενρίκο Λέτα είναι ανώτερο στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Έτσι, οι εντάσεις ήρθαν γρήγορα στην επιφάνεια. Τα σημάδια ήταν ορατά μέσα σε λίγες εβδομάδες από όταν ο Ρέντσι ανέλαβε ως αρχηγός του κόμματος. Τον Ιανουάριο, προσκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι , που ήταν εκτός κοινοβουλίου αλλά ακόμη επικεφαλής του Forza Italia, στα κεντρικά γραφεία του κόμματός του για να συζητήσουν μια συμφωνία για την πολυπόθητη εκλογική μεταρρύθμιση.

o-MATTEO-RENZI-facebook

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή κάποιων αριστερών, αλλά ο Ματέο Ρέντσι δεν έδωσε σημασία. «Θα ήταν αντίφαση να πω 'πρέπει να μιλήσω με το FΙ, αλλά όχι με τον Μπερλουσκόνι'. Να μιλούσα στον Ντούντου (τον σκύλο της αρραβωνιαστικιάς του Μπερλουσκόνι);».

Ο Ματτέο Ρέντσι όταν ανέλαβε την εξουσία του κόμματος ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα ζητήσει την περικοπή των δημοσίων δαπανών για την κάλυψη των εξόδων των κομμάτων και του όλου πολιτικού συστήματος κατά ένα δισεκατομμύριο ευρώ και θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην αλλαγή του εκλογικού νόμου ώστε να ξεπερασθεί ο ταυτίσιμος ρόλος της ιταλικής βουλής και γερουσίας.

«Αφήσαμε την Ευρώπη στα χέρια γραφειοκρατών που είναι ικανοί, συνήθως, να μας δείχνουν πολύ καλά τις διαφάνειές τους, αλλά δεν καταλαβαίνουν ότι πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι», πρόσθεσε ο Ρέντσι.