ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Η Συρία εξακολουθεί να μην τηρεί ανθρωπιστικό δίκαιο

Ελβετία: Η Συρία εξακολουθεί να μην τηρεί ανθρωπιστικό δίκαιο

Η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση δεν τηρούν ακόμη βασικές αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, παρά την εκκένωση πολιορκημένων Σύρων από την παλιά πόλη της Χομς, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).


Ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πέτερ Μάουρερ δήλωσε πως η εκκένωση δεν ήταν ο προάγγελος οποιασδήποτε ευρύτερης βελτίωσης στην ανθρωπιστική πρόσβαση στη Συρία, όπου τα Ηνωμένα Έθνη λένε πως δεν έχουν πρόσβαση σε έως και τρία εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Η συμφωνία για την απομάκρυνση πολιτών από την παλιά πόλη είχε θεωρηθεί αρχικά ως μια σημαντική ένδειξη η οποία θα έδινε μια ώθηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Γενεύη, αλλά ο δεύτερος εξαήμερος γύρος συνομιλιών έληξε σήμερα με το αδιέξοδο να παραμένει σε όλα τα άλλα θέματα εκτός από την εκκένωση.

Ο Μάουρερ είπε πως, εκτός από τη Χομς, υπάρχουν πολλές άλλες πολιορκημένες περιοχές όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ζουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

"Στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και η Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνος προσπάθησαν επανειλημμένα να αποκτήσουν πρόσβαση στη Χομς και άλλες πολιορκημένες περιοχές ώστε να φέρουν βοήθεια στους κατοίκους που την έχουν τόσο πολλή ανάγκη", είπε σε μία δήλωση.
"Οι διαπραγματεύσεις με τις συριακές αρχές και τις ομάδες της αντιπολίτευσης δεν κατέληξαν σε σημαντική πρόσβαση ή σε μία στέρεη δέσμευση για σεβασμό των βασικών αρχών του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", είπε. Αυτό το μοτίβο ακολουθήθηκε πάλι στη Χομς την τελευταία εβδομάδα".

Οι βασικές αρχές του δικαίου είναι απλές, είπε. Τα μέρη της σύγκρουσης έπρεπε να μεριμνήσουν για τις βασικές ανάγκες του πληθυσμού ή να εξουσιοδοτήσουν αμερόληπτη ανθρωπιστική δράση και, αν είναι απαραίτητο, εκκενώσεις ανθρώπων που θέλουν να φύγουν.

Όποιος επιλέγει να μείνει πίσω παραμένει υπό την προστασία του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και δεν πρέπει να υφίσταται επίθεση, είπε.

"Για να είναι η ανθρωπιστική εργασία σημαντική και αποτελεσματική, πρέπει να υποστηρίζεται από τα μέρη", είπε. "Αυτό σημαίνει περισσότερες από «μία κι έξω» διανομές και επιχειρήσεις: απαιτεί επαναλαμβανόμενη πρόσβαση στις περιοχές που επηρεάζονται από τις μάχες".