Ουκρανία: Νέα διαδήλωση της αντιπολίτευσης στο Κίεβο

Ουκρανία: Νέα διαδήλωση της αντιπολίτευσης στο Κίεβο

Νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς διοργανώνει την Κυριακή η ουκρανική αντιπολίτευση, ενώ εκφράζει την ετοιμότητά της να προβεί σε παραχωρήσεις μετά την απελευθέρωση δεκάδων κρατούμενων αντικυβερνητικών ακτιβιστών.

Για ενδέκατη φορά από την αρχή της εσωτερικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και σχεδόν τρεις μήνες μετά το ισχυρό κύμα διαμαρτυρίας που γεννήθηκε από τη «στροφή» του Γιανουκόβιτς ο οποίος αρνήθηκε την προσέγγιση με την Ε.Ε. για να στραφεί προς τη Ρωσία, οι διαδηλωτές συγκεντρώνονται το μεσημέρι στην πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου.

Στην προηγούμενη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, συμμετείχαν περίπου 70.000 άτομα στην περιοχή που είναι το επίκεντρο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Το κίνημα διαμαρτυρίας έχει εξελιχθεί με την πάροδο των εβδομάδων σε μια ολοκληρωτική απόρριψη του καθεστώτος του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και δεν έχει καμφθεί ούτε με την παραίτηση της κυβέρνησης ούτε με τις διαπραγματεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης. Η αντιπολίτευση που μετρά νεκρούς και περισσότερους από 500 τραυματίες κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχει δεσμευθεί να προετοιμάσει μια «ειρηνική διαδήλωση» για την ικανοποίηση των αιτημάτων της.

Για να εκτονωθεί η ένταση, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι απελευθερώνουν τους 234 αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συνελήφθησαν από τον περασμένο Δεκέμβριο. Όμως, οι κατηγορίες εναντίον τους, οι οποίες μπορούν να τους καταδικάσουν σε ποινές έως και 15 χρόνια φυλακής παραμένουν και θα καταπέσουν στο πλαίσιο ενός νόμου περί αμνηστίας που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο εάν οι διαδηλωτές εκκενώσουν κυβερνητικά κτίρια που κατέχουν, σε πολλές περιοχές και στην πόλη του Κιέβου.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής του κινήματος της αντιπολίτευσης, οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην εκκένωση των κτηρίων που κατέχουν ακόμη και την Κυριακή, μόλις ληφθεί η κεντρική απόφαση από τα συντονιστικά όργανα -τα οποία απαρτίζονται από εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολιτικούς ακτιβιστές- που είναι στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.