ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Βροχοποιός» ο πρωθυπουργόςτης χώρας

Αυστραλία: «Βροχοποιός» ο πρωθυπουργόςτης χώρας

Σχεδόν δυο χρόνια είχε να βρέξει στο μεγαλύτερο μέρος των πολιτειών της Νέας Νότιας Ουαλίας αλλά και του Κουίνσλαντ.


Και σήμερα που επισκέφθηκε την περιοχή ο πρωθυπουργός, Τόνι 'Αμποτ, «άνοιξαν οι ουρανοί» με αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να αλλάξει το πρόγραμμά του και τις επισκέψεις του σε φάρμες.

Βέβαια η επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Γεωργίας, Μπάρναμπι Τζόις, ήταν προγραμματισμένη από καιρό αλλά οι αγρότες τους υποδέχθηκαν ως «βροχοποιούς».

Στόχος της διήμερης επίσκεψής του είναι να επισκεφτούν περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ για να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις ολέθριες επιπτώσεις της ανομβρίας σε βάρος παραγωγών και κτηνοτρόφων.

Εκτιμάται ότι η ξηρασία πλήττει το 70% του Κουίνσλαντ και το 55% της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας τους ήταν η επαρχιακή πόλη Μπερκ, όπου οι γεωργοί χειροκρότησαν τη …βροχή, αλλά η Μετεωρολογική Υπηρεσία λέει ότι δεν είναι αρκετή για να σταματήσει η ξηρασία.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Αγροτών Μπρέντι Φίνλαϊ, που ταξιδεύει μαζί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι κάτι καλό θα βγει από την επίσκεψη αυτή.

«Οι αγρότες», είπε ο κ. Φίνλαϊ, «έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν από πρώτο χέρι τον πρωθυπουργό για την ανομβρία και τις επιπτώσεις που έχει στη ζωή τους, στις επιχειρήσεις τους και στις κοινωνίες τους, κατά τους τελευταίους 18 μήνες».

Στο Μπερκ ο πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ, ενημέρωσε τους παραγωγούς και κτηνοτρόφους, που έχουν κτυπηθεί σκληρά από την ανομβρία, ότι στις επόμενες μέρες σκοπεύει να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφισή τους.

Αφού τους άκουσε με προσοχή, ο κ. 'Αμποτ σχολίασε ότι δεν θέλει να μετατραπεί η επαρχιακή Αυστραλία σε «μουσείο».

«Θέλουμε να ενισχύσουμε τον αγροτικό κόσμο. Να έχει καλύτερο εισόδημα, πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια και σε κοινωνικές υπηρεσίες», είπε ο κ. 'Αμποτ και πρόσθεσε ότι γνωρίζει καλά πως πρόκειται για μια παρατεταμένη ανομβρία που έχει εξασθενίσει οικονομικά τις παραγωγικές τάξεις της επαρχίας για εδώ και σχεδόν δυο χρόνια.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Γεωργίας, αφού ενημερωθούν από αγρότες, τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες των περιοχών που έχουν πληγεί, θα φέρουν στο υπουργικό συμβούλιο προτάσεις για συγκεκριμένα μέτρα.

Ο κ. 'Αμποτ αρνήθηκε να προκαταλάβει το υπουργικό το συμβούλιο.

«Αυτή η κυβέρνηση», είπε ο κ. 'Αμποτ, «ακούει με προσοχή τα προβλήματα της επαρχιακής Αυστραλίας. Το πακέτο των μέτρων που θα ανακοινώσουμε θα είναι δίκαιο αλλά και οικονομικά υπεύθυνο».

Ο Θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, έχει δηλώσει πολλές φορές τελευταία πως «η εποχή των παροχών έχει τελειώσει», κάτι που σημαίνει πως οι αγρότες δεν θα πρέπει να αναμένουν ιδιαίτερα γενναιόδωρα μέτρα.

Πάντως ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Μπιλ Σόρτεν, δήλωσε πρόθυμος να ψηφίσει υπέρ της λήψης μέτρων για τους αγρότες.

«Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση στο θέμα αυτό» είπε ο κ. Σόρτεν.