ΚΟΣΜΟΣ

Μέχρι τον Ιούνιο θα ξέρουμε αν η «Μόνα Λίζα» ήταν η Lisa Gherardini

Μέχρι τον Ιούνιο θα ξέρουμε αν η «Μόνα Λίζα» ήταν η Lisa Gherardini

Ιταλοί ντετέκτιβ έργων τέχνης βρίσκονται κοντά στον εντοπισμό της γυναίκας που κρύβεται πίσω από το αινιγματικό χαμόγελο της Μόνα Λίζα.

Ένα τεστ DNA είναι σε εξέλιξη σε οστά που μπορεί να ανήκουν σε μια ευγενή γυναίκα της Φλωρεντίας, που ονομαζόταν Lisa Gherardini. Εκτιμάται πως αυτή η γυναίκα ήταν το μοντέλο του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο Ιστορικός Silvano Vinceti έχει πάρει δείγματα από σκελετό που βρέθηκε στο Μοναστήρι Sant'Orsola κοντά στη Φλωρεντία και θα συγκρίνουν το DNA με τα οστά συγγενικού της προσώπου. Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα μέχρι τον Μάϊο ή τον Ιούνιο. Ο οικογενειακός τάφος άνοιξε τον Αύγουστο του περασμένου έτους, για πρώτη φορά εδώ και αιώνες σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η γυναίκα- μοντέλο του Ντα Βίντσι.

Η Lisa Gherardini εκτιμάται ότι ζωγραφήθηκε μεταξύ 1503 και 1506. Η γυναίκα γεννήθηκε στη Φλωρεντία και παντρεύτηκε στην εφηβεία της με έναν έμπορο, που αργότερα έγινε τοπικός άρχοντας. Ηταν μητέρα πέντε παιδιών..

Πιστεύεται ότι ο Francesco Del Giocondo ανέθεσε στον ζωγράφο το πορτρέτο της γυναίκας του, για να γιορτάσουν την εγκυμοσύνη της .

Μετά τον θάνατό του, η Gherardini έγινε μοναχή. Πέθανε το 1542 σε ηλικία 63 χρόνων.

Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη. Άλλη θεωρία αναφέρει πως το στόμα της Μόνα Λίζα με τα σφιχτά χείλη, υποδηλώνει πως είχε χάσει τα δόντια της.