Ουκρανία: Ευρωπαίοι υπουργοί μεταβαίνουν κατεπειγόντως στο Κίεβο

Ουκρανία: Ευρωπαίοι υπουργοί μεταβαίνουν κατεπειγόντως στο Κίεβο

Στο Κίεβο θα βρίσκονται αύριο το πρωί οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, προκειμένου να εξετάσουν από κοντά την κατάσταση στην Ουκρανία.


Οι τρεις υπουργοί μεταβαίνουν εκτάκτως στο Κίεβο πριν από την έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, στην οποία αναμένεται να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ουκρανίας.

«Μαζί με τους ομολόγους μου της Πολωνίας και της Γερμανίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αποφασίσαμε να πάμε στο Κίεβο αύριο το πρωί για να συγκεντρώσουμε τις τελευταίες πληροφορίες πριν από τη σύνοδο των Βρυξελλών», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι η Ουάσινγκτον συζητά με τους εταίρους της την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στο Κίεβο, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός.

«Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχει την ευκαιρία να επιλέξει. Να επιλέξει αν θα προστατεύσει τον λαό που υπηρετεί και να διαλέξει είτε τον συμβιβασμό και τον διάλογο είτε τη βία και την καταστροφή», συνέχισε. «Συζητάμε για την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων ή για άλλα μέτρα με τους φίλους μας στην Ευρώπη και αλλού ούτως ώστε να δημιουργήσουμε το κατάλληλο περιβάλλον για έναν συμβιβασμό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε τον πολιτικό διάλογο μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης στην Ουκρανία», σημείωσε ο Φαμπιούς. «Όλοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν ειρηνικά για να επαναρχίσει ο διάλογος», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Συμφωνία των χωρών της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων