ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα και Χάρπερ συμφωνούν πως η «εκεχειρία» είναι θετικό βήμα

Ομπάμα και Χάρπερ συμφωνούν πως η «εκεχειρία» είναι θετικό βήμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ αντέδρασαν πολύ προσεκτικά και επιφυλακτικά στην ανακοίνωση για «εκεχειρία» μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των ηγετών της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας όμως ότι θα ήταν ένα θετικό βήμα, εάν και εφόσον εφαρμοστεί.


«Οι δυο ηγέτες σημείωσαν για την ανακοίνωση της εκεχειρίας μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ότι εάν εφαρμοστεί, θα είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός στην επιδίωξη του ουσιαστικού διαλόγου. Συμφώνησαν επίσης ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση για να εξασφαλίσουν ότι οι λέξεις αντανακλούν σε δράσεις», σημειώνει ο Λευκός Οίκος.

Η ανακοίνωση για τις συνομιλίες μεταξύ του Ομπάμα και του Χάρπερ στη σύνοδο κορυφής της Βόρειας Αμερικής ανέφερε επίσης ότι οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τη βία στο Κίεβο, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 26 άνθρωποι. Οι Ομπάμα και Χάρπερ, ζήτησαν από τον ουκρανικό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακεί σε ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από τους πολίτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία για την εκεχειρία επετεύχθη στη συνάντηση του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους κορυφαίους ηγέτες της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο και Αρτσένι Γιάσενιουκ..