ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία δίνει ευρύτερες εξουσίες στους κατασκόπους

Η Τουρκία δίνει ευρύτερες εξουσίες στους κατασκόπους

Σε ευρύτερες εξουσίες για την εθνική υπηρεσία πληροφοριών της χώρας - (MİT), στοχεύει η τουρκική κυβέρνηση με νομοσχέδιο το οποίο κατέθεσε στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Επιδιώκει περισσότερα πεδία δράσης σε υποκλοπές και νομικής ασυλίας για τους επικεφαλείς των υπηρεσιών, σύμφωνα με το τούρκικο δημοσίευμα.

Οι προτάσεις υποβλήθηκαν από την κομματική οργάνωση του κόμματος του πρωθυπουργού Ερντογάν, αργά την Τετάρτη.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, το Κοινοβούλιο ψήφισε τροποποιητικούς νόμους για το διαδίκτυο και τη δικαιοσύνη που επιτρέπουν περαιτέρω την παρακολούθηση των πολιτών.

Το πρόσφατο σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών- MİT, να διεξάγει επιχειρήσεις στο εξωτερικό και να υποκλέπτει εντόπιες και διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις.

Καθορίζει, ακόμη, ποινές φυλάκισης έως 12 ετών για τη δημοσίευση ή τη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων.

Ορίζεται ότι μόνο το ανώτατο δικαστήριο της χώρας θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία τον επικεφαλής του Οργανισμού και αυτό μόνο με την άδεια του πρωθυπουργού.

Επιβάλλονται ακόμη υποχρεώσεις σε ιδιωτικές εταιρείες καθώς και σε κρατικούς θεσμούς (παρόχους) να παραδίδουν τα στοιχεία των καταναλωτών και τον τεχνικό εξοπλισμό τους όταν τους ζητηθεί.

Το νομοσχέδιο, όπως επισημαίνεται, θα εντάξει τη MİT στα πλαίσια της σύγχρονης εποχής, ώστε να έχει δυνατότητες συνεργασίας με άλλες μυστικές υπηρεσίες αυξάνοντας το εύρος των προσωπικών και των τεχνικών χαρακτηριστικών της.

Απόδοση Βαλκανικό περισκόπιο