Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει τη συμφωνία στην Ουκρανία αλλά απειλεί

Η Ουάσινγκτον χαιρετίζει τη συμφωνία στην Ουκρανία αλλά απειλεί

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτισε σήμερα την υπογραφή μιας συμφωνίας για την έξοδο από την πολιτική κρίση μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των ηγετών της αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την ελπίδα να εφαρμοστεί άμεσα.

"Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τη συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ. Η συμφωνία αυτή, που έχει στόχο τον τερματισμό της βίας που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους στο Κίεβο, "ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητούσαμε, δηλαδή στην αποκλιμάκωση της βίας, τη συνταγματική αναθεώρηση, τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού και τη διεξαγωγή εκλογών", ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος.

"Στηρίζουμε τις προσπάθειες όλων όσων διαπραγματεύτηκαν τη συμφωνία, χαιρετίζουμε το θάρρος των ηγετών της αντιπολίτευσης που αναγνώρισαν ότι ήταν απαραίτητο να κάνουν συμβιβασμούς και προσφέρουμε τη στήριξη των ΗΠΑ στην εφαρμογή της συμφωνίας", πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον θα παρακολουθεί "από κοντά" την εφαρμογή της συμφωνίας.

Επιπροσθέτως "θα πρέπει οι υπεύθυνοι για τη βία και για τους νεκρούς από την έναρξη της κρίσης να λογοδοτήσουν και είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε επιπλέον κυρώσεις εάν χρειαστεί", προειδοποίησε ο Κάρνεϊ.

Διαβάστε επίσης:

Η ΕΕ αναμένει την υπογραφή σήμερα «προσωρινής» συμφωνίας στο Κίεβο

Κίεβο: Πυροβολισμοί στις πλατείες και άγριο ξύλο στη Βουλή (vid)

«Γιατί βγήκαμε στους δρόμους»: Το βίντεο μιας Ουκρανής που σαρώνει

Kίεβο: Το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Κίεβο: Κοντά σε συμφωνία (;) μετά την χθεσινή κόλαση (pics)

Κίεβο: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης

Κίεβο: «Δύσκολες» οι ολονύκτιες συνομιλίες - Θα συνεχιστούν