ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία

-Σύντομα θα συναντηθούν Μέρκελ – Τιμοσένκο-Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ μεταβατικός πρόεδρος-Επιχείρησε να διαφύγει στη Ρωσία ο Γιανούκοβιτς

Δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Πρωθυπουργού η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης και αντίπαλος του ουκρανού φιλορώσου προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβις Γιούλια Τιμοσένκο.

Νωρίτερα, υποστηρικτές της στη Βουλή δήλωσαν πως είναι μία από τους τρεις που θα υποστήριζαν για τη θέση του επικεφαλής μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Εξεπλάγην όταν άκουσα πως προτάθηκε για τη θέση του Πρωθυπουργού, γιατί κανείς δεν συζήτησε κάτι τέτοιο μαζί μου» είπε, αν και δήλωσε ευγνώμων για το σεβασμό που δείχνει αυτή η πρόταση για το πρόσωπό της.

ik1

Εκτιμάται πως τα σχόλια αυτά της Τιμοσένκο μπορεί να δείχνουν ότι στόχος της είναι η προεδρία της Ουκρανίας.

Νωρίτερα η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης που αποφυλακίστηκε το Σάββατο, με απόφαση της ουκρανικής Βουλής, η οποία παράλληλα ψήφισε την καθαίρεση του φιλορώσου προέδρου της χώρας Βίκτρο Γιανουκόβιτς.

ik2

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της Τιμοσένκο, σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

Η Άγγελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

ik4

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας στο μεταξύ αποφάσισε να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής μια ημέρα πριν, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου.
Η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαΐου.

Ο 49χρονος Τουρτσίνοφ κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».
Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.

ik5

Εν τω μεταξύ το ουκρανικό κοινοβούλιο διέταξε τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεκσάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα.
Ο Ολεχ Μαχνίτσκι που εκτελεί χρέη γενικού εισαγγελέα δήλωσε ότι «μια έρευνα έχει αρχίσει και μια ερευνητική-επιχειρησιακή ομάδα εργάζεται για τη προφυλάκιση των προσώπων αυτών προκειμένου να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη».

Ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ είπε επίσης στο κοινοβούλιο ότι η αστυνομία συνεργάζεται με την υπηρεσία κρατικής ασφάλειας και το γραφείο του γενικού εισαγγελέα για τη διεξαγωγή έρευνας «σοβαρών εγκλημάτων κατά του ουκρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαπράχθηκαν από πρώην αρχηγούς του κράτους».

Τιμοσένκο: Η Ουκρανία θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Το Σάββατο και λίγη ώρα μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο των φυλακών του Χάρκοβο, όπου παρέμενε κρατούμενη από το 2011 οπότε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, η Τιμοσένκο ξεκαθάρισε άμεσα τις προθέσεις της ενόψει των αλλαγών που συντελούνται στη χώρα. Αρχικά ανέφερε ότι «έφυγε μια δικτατορία» και στη συνέχεια εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ουκρανία «θα γίνει ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα τα αλλάξει όλα».

Ακολούθησε το βράδυ της ίδιας ημέρας η αρχηγική της εμφάνιση στο σημείο-σύμβολο των τελευταίων ημέρων της Ουκρανίας, την Πλατεία Ανεξαρτησίας, από το αναπηρικό καροτσάκι. «Αυτή είναι η νίκη σας, εσείς είστε οι ήρωες» είπε ξεκινώντας την ομιλία της ενώπιον χιλιάδων διαδηλωτών που ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν είδαν την πρώην πρόεδρο στην εξέδρα. Στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν θα λογοδοτήσουν. «Όταν οι ελεύθεροι σκοπευτές χτυπούσαν στο ψαχνό τους συντρόφους μας, αυτές οι σφαίρες θα πονάνε πάντα. Αν δεν κυνηγήσουμε τους υπευθύνους θα νιώθουμε πάντα ντροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχείρησε να διαφύγει στη Ρωσία ο Γιανούκοβιτς

Εντωμεταξύ σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα, ο Γιανουκόβιτς μετέβη στο Ντόνετσκ από όπου επιχείρησε με ιδιωτικό αεροσκάφος να διαφύγει στη Ρωσία. Η προσπάθειά του αυτή όμως απέτυχε, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες του αρνήθηκαν την έξοδο από τη χώρα.

Πάντως το πρωί του Σαββάτου ο έκπτωτος πρόεδρος επισκέφτηκε την Τιμοσένκο πριν απελευθερωθεί και είχαν συνομιλία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Επιτροπής για την Πολιτική Πληροφοριών της Κρατικής Δούμας, Αλεξέι Μιτροφάνοφ.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Εντολή για σύλληψη πρώην υπουργού και του Γεν. Εισαγγελέα

Ουκρανία: Πώς φτάσαμε στο αιματοκύλισμα και στην πτώση Γιανουκόβιτς

Γιανουκόβιτς: «Δεν παραιτούμαι» - Τιμοσένκο: «Έπεσε η δικτατορία»

Στο Χάρκοβο ο Γιανουκόβιτς- Αναμένεται διάγγελμά του

Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: « Ο δρόμος για τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς»

Ουκρανία: Το Κίεβο πριν και μετά σε 7 εικόνες

Γιανουκόβιτς: Εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Η ΕΕ αναμένει την υπογραφή σήμερα «προσωρινής» συμφωνίας στο Κίεβο

Κίεβο: Πυροβολισμοί στις πλατείες και άγριο ξύλο στη Βουλή (vid)

«Γιατί βγήκαμε στους δρόμους»: Το βίντεο μιας Ουκρανής που σαρώνει

Kίεβο: Το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Στις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν

Κίεβο: Κοντά σε συμφωνία (;) μετά την χθεσινή κόλαση (pics)

Κίεβο: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης

Κίεβο: «Δύσκολες» οι ολονύκτιες συνομιλίες - Θα συνεχιστούν

Κίεβο: Οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης πλησιάζουν στο τέλος

Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία μετά το αιματοκύλισμα

Τζον Κέρι: Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση