ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ:Θα ήταν «βαρύ σφάλμα» αν η Ρωσία έστελνε στρατεύματα στην Ουκρανία

ΗΠΑ:Θα ήταν «βαρύ σφάλμα» αν η Ρωσία έστελνε στρατεύματα στην Ουκρανία

Η Σούζαν Ράις, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα διέπραττε ένα «βαρύ σφάλμα» αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, η Ουκρανία να διαιρεθεί.


Η Ράις, μιλώντας στην εκπομπή "Meet the Press" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείσα για το σενάριο η Ρωσία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος για να υποστηρίξει μια κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στη Μόσχα.

«Αυτό θα ήταν ένα βαρύ σφάλμα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται», δήλωσε η Ράις.

«Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση. . . ανάμεσα σε μια Ουκρανία που έχει μακρόχρονους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία και μια μοντέρνα Ουκρανία που επιδιώκει μια στενότερη ολοκλήρωση με τη Ρωσία. Αυτά δεν είναι κατ' ανάγκη αλληλοαποκλειόμενα», είπε η Ράις σχολιάζοντας την πολιτική κρίση στην Ουκρανία.

Στο μεταξύ στο Κίεβο θα μεταβεί αύριο η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Κάθριν Άστον όπου αναμένεται να συζητήσει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε απόψε η ΕΕ.

ΑΣΤΟΝ743243333

Η Άστον «αναμένεται να συναντηθεί με παράγοντες κλειδιά και να συζητήσει σχετικά με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί μια διαρκής λύση στην πολιτική κρίση και να ληφθούν μέτρα σταθεροποίησης της κατάστασης της οικονομίας», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΕ, που αναφέρεται σε μια πιθανή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ΕΕ «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε στην ανακοίνωση η εκπρόσωπος της Άστον, η οποία κάλεσε χθες τους Ουκρανούς πολιτικούς ηγέτες να δράσουν «με υπεύθυνο τρόπο» για να διαφυλάξουν την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.

«Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να συνεχίσουν έναν αληθινό και ανοικτό διάλογο για να καταλήξουν σε μια οριστική λύση», να «προστατεύσουν την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» και να «εξασφαλίσουν ένα μέλλον σταθερό, δημοκρατικό και με ευημερία για όλους τους Ουκρανούς πολίτες».

Σύντομα η συνάντηση Τιμοσένκο-Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης που αποφυλακίστηκε το Σάββατο, με απόφαση της ουκρανικής Βουλής, η οποία παράλληλα ψήφισε την καθαίρεση του φιλορώσου προέδρου της χώρας Βίκτρο Γιανουκόβιτς.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της Τιμοσένκο, σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

τιμοσενκο

Η Άγγελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο μεταβατικός πρόεδρος

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας στο μεταξύ αποφάσισε να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής μια ημέρα πριν, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου.

Η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαΐου.

Ο 49χρονος Τουρτσίνοφ κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.σικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία

Ουκρανία: Εντολή για σύλληψη πρώην υπουργού και του Γεν. Εισαγγελέα

Ουκρανία: Πώς φτάσαμε στο αιματοκύλισμα και στην πτώση Γιανουκόβιτς

Γιανουκόβιτς: «Δεν παραιτούμαι» - Τιμοσένκο: «Έπεσε η δικτατορία»

Στο Χάρκοβο ο Γιανουκόβιτς- Αναμένεται διάγγελμά του

Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: « Ο δρόμος για τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς»

Ουκρανία: Το Κίεβο πριν και μετά σε 7 εικόνες

Γιανουκόβιτς: Εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Η ΕΕ αναμένει την υπογραφή σήμερα «προσωρινής» συμφωνίας στο Κίεβο

Κίεβο: Πυροβολισμοί στις πλατείες και άγριο ξύλο στη Βουλή (vid)

«Γιατί βγήκαμε στους δρόμους»: Το βίντεο μιας Ουκρανής που σαρώνει

Kίεβο: Το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Στις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν

Κίεβο: Κοντά σε συμφωνία (;) μετά την χθεσινή κόλαση (pics)

Κίεβο: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης

Κίεβο: «Δύσκολες» οι ολονύκτιες συνομιλίες - Θα συνεχιστούν

Κίεβο: Οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης πλησιάζουν στο τέλος

Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία μετά το αιματοκύλισμα

Τζον Κέρι: Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση