Η NSA συνεχίζει να παρακολουθεί 320 σημαίνουσες προσωπικότητες

Η NSA συνεχίζει να παρακολουθεί 320 σημαίνουσες προσωπικότητες

Η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας NSA, η οποία επικρίθηκε με σφοδρότητα διότι κατασκόπευε μεταξύ άλλων το κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ, συνεχίζει να παρακολουθεί ακόμη 320 σημαίνουσες πολιτικές και οικονομικές προσωπικότητες στη Γερμανία, περιλαμβανομένου του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, σύμφωνα με ένα σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild am Sonntag.


«Έχουμε λάβει τη διαταγή να αποφύγουμε κάθε απώλεια πληροφοριών αφότου δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα να παρακολουθούμε άμεσα τις επικοινωνίες της καγκελαρίου», φέρεται ότι δήλωσε στην Μπιλντ ένα «υψηλόβαθμο στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εβδομαδιαίας έκδοσης της εφημερίδας με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία, 297 στελέχη της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ βρίσκονται στο γερμανικό έδαφος και στις αποστολές τους περιλαμβάνεται η παρακολούθηση 320 προσώπων, «κυρίως ανθρώπων που λαμβάνουν αποφάσεις στο πεδίο της πολιτικής, καθώς και της οικονομίας».

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Τόμας ντε Μεζιέρ. «Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος», φέρεται ότι σχολίασε ο ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται η Μπιλντ.

Η NSA έχει βρεθεί στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου από το καλοκαίρι του 2013, μετά τις αποκαλύψεις του πληροφορικού πρώην τεχνικού της συμβούλου Έντουαρντ Σνόουντεν οι οποίες έριξαν φως στις πρακτικές της και την κατασκοπεία ευρείας κλίμακας που ασκεί, ιδίως σε ό,τι αφορά ξένους ηγέτες, περιλαμβανομένης της Μέρκελ. Οι αποκαλύψεις αυτές προκάλεσαν κατακραυγή στη Γερμανία και επηρέασαν σοβαρά την διμερή σχέση, η οποία είναι ιδιαίτερα στενή επί δεκαετίες.

Σε μια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα στη γερμανική τηλεόραση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είχε διαβεβαιώσει πως η Μέρκελ δεν παρακολουθείται πλέον και ότι αυτό δεν θα ξανασυμβεί «ενόσω ο ίδιος είναι πρόεδρος», επισήμανε όμως ότι γενικά, η NSA συνεχίζει τις κατασκοπευτικές της δραστηριότητες στο εξωτερικό.

Η αποκάλυψη της Μπιλντ καταγράφεται ταυτόχρονα με την δημοσίευση μιας συνέντευξή του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού Der Spiegel που κυκλοφορεί αύριο, στην οποία εμφανίζεται βέβαιος ότι «οι ΗΠΑ δεν συνεχίζουν τις πρακτικές τους» όσον αφορά τις παρακολουθήσει κι εκφράζει την ελπίδα πως η Ουάσινγκτον «αντιλήφθηκε ότι (η κατασκοπεία σε βάρος συμμάχων της) μπορεί να έχει ένα πολιτικό τίμημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η υπόθεση της κατασκοπείας προκάλεσε μια «βαθιά πληγή» στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη.