ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πακέτο στήριξης από ΔΝΤ και προειδοποιήσεις προς Μόσχα

Ουκρανία: Πακέτο στήριξης από ΔΝΤ και προειδοποιήσεις προς Μόσχα

Την έναρξη, το συντομότερο δυνατόν, συζητήσεων μεταξύ της Ουκρανίας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ένα πακέτο στήριξης πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου -Η Σούζαν Ράις, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα διέπραττε ένα «βαρύ σφάλμα» αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας


Ο κ. Λιου από την πλευρά του επικοινώνησε με τον Αρσένι Γιάτσενγιουκ, μέλος της προσωρινής ηγεσίας της χώρας, καθώς επέστρεφε στην Ουάσιγκτον μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής των G20 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με την Ευρώπη και άλλους φορείς της διεθνούς κοινότητας, ήταν υπέρ ενός προγράμματος από το ΔΝΤ για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, είπε ο αξιωματούχος.

Ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ ξεκαθάρισε χθες ότι η προτεραιότητά του είναι η χώρα να επανέλθει σε μια διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης με την Ευρώπη.

Στο Κίεβο η Κ. Άστον
Στην Ουκρανία μεταβαίνει σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Όπως ανακοίνωσε η Ε.Ε., κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη χώρα θα συζητήσει μέτρα για την στήριξη της ουκρανικής οικονομίας.

Η Ε.Ε. έχει τονίσει πως είναι διατεθειμένη να στηρίξει οικονομικά την Ουκρανία, θέτει όμως ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας της χώρας με το ΔΝΤ.

ΑΣΤΟΝ743243333

Κομισιόν: Έτοιμη για εμπορική συμφωνία μετά το σχηματισμό κυβέρνησης

Παράλληλα, η Κομισιον δηλώνει έτοιμη για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας εμπορικής σύνδεσης με την Ουκρανία.

Η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε τον Νοέμβριο, όταν ο φιλορώσος πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει μια συμφωνία εμπορικής και τελωνειακής σύνδεσης της χώρας του με την Ε.Ε., ενισχύοντας τις σχέσεις του Κιέβου με τη Μόσχα, η οποία δεσμεύτηκε να δανείσει στην Ουκρανία 15 δισ. δολ. και να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου.

«Πιστεύω πως οι Ουκρανοί θα υπογράψουν τη συμφωνία» δήλωσε ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Κάρελ ντε Χουχτ, μιλώντας στο Sky News.
«Δεν ξέρω πότε, πρώτα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση, η οποία θα πάρει μια δημοκρατική απόφαση» πρόσθεσε.

Διευκρίνισε πάντως πως η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας είναι ζήτημα που δεν σχετίζεται με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
Όπως είναι γνωστό, τόσο η Ε.Ε. όσο και οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης στη χώρα στηρίζουν την ουκρανική αντιπολίτευση, σε αντίθεση με τη Ρωσία.

Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ προς Ρωσία

Η Σούζαν Ράις, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε εχθές ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα διέπραττε ένα «βαρύ σφάλμα» αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ, η Ουκρανία να διαιρεθεί.

Η Ράις, μιλώντας στην εκπομπή "Meet the Press" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείσα για το σενάριο η Ρωσία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος για να υποστηρίξει μια κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στη Μόσχα.

43abf0fcac521bd2439aabcd0799b1d8 XL

«Αυτό θα ήταν ένα βαρύ σφάλμα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται», δήλωσε η Ράις.

«Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση. . . ανάμεσα σε μια Ουκρανία που έχει μακρόχρονους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία και μια μοντέρνα Ουκρανία που επιδιώκει μια στενότερη ολοκλήρωση με τη Ρωσία. Αυτά δεν είναι κατ' ανάγκη αλληλοαποκλειόμενα», είπε η Ράις σχολιάζοντας την πολιτική κρίση στην Ουκρανία.

Η Άστον «αναμένεται να συναντηθεί με παράγοντες κλειδιά και να συζητήσει σχετικά με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δοθεί μια διαρκής λύση στην πολιτική κρίση και να ληφθούν μέτρα σταθεροποίησης της κατάστασης της οικονομίας», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΕ, που αναφέρεται σε μια πιθανή συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ΕΕ «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφερε στην ανακοίνωση η εκπρόσωπος της Άστον, η οποία κάλεσε χθες τους Ουκρανούς πολιτικούς ηγέτες να δράσουν «με υπεύθυνο τρόπο» για να διαφυλάξουν την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας.

«Η ΕΕ καλεί όλες τις πλευρές να συνεχίσουν έναν αληθινό και ανοικτό διάλογο για να καταλήξουν σε μια οριστική λύση», να «προστατεύσουν την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας» και να «εξασφαλίσουν ένα μέλλον σταθερό, δημοκρατικό και με ευημερία για όλους τους Ουκρανούς πολίτες».

Σύντομα η συνάντηση Τιμοσένκο-Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης που αποφυλακίστηκε το Σάββατο, με απόφαση της ουκρανικής Βουλής, η οποία παράλληλα ψήφισε την καθαίρεση του φιλορώσου προέδρου της χώρας Βίκτρο Γιανουκόβιτς.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος της Τιμοσένκο, σύντομα θα υπάρξει και συνάντηση με την κ. Μέρκελ.

τιμοσενκο

Η Άγγελα Μέρκελ «συνεχάρη τη Γιούλια Τιμοσένκο για την αποφυλάκισή της και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επιστροφή της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Ο μεταβατικός πρόεδρος

Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας στο μεταξύ αποφάσισε να αναθέσει στον Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, που είχε εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής μια ημέρα πριν, τα καθήκοντα του μεταβατικού προέδρου.

Η διεξαγωγή των πρόωρων προεδρικών εκλογών έχει οριστεί για την 25η Μαΐου.

Ο 49χρονος Τουρτσίνοφ κατάγεται από την ίδια πόλη με τη Γιούλια Τιμοσένκο, το Ντνιπροπετρόβσκ στα νοτιοανατολικά της χώρας, και κατέχει την θέση του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος της Τιμοσένκο, «Πατρίδα».

Υπηρέτησε ως επικεφαλής των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) μετά την Πορτοκαλί Επανάσταση του 2004- 2005.σικούς παράγοντες για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία» σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: «Ξηλώνουν» το κράτος του Γιανουκόβιτς

Ρωσία: Η Μόσχα ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Ουκρανία

ΗΠΑ:Θα ήταν «βαρύ σφάλμα» αν η Ρωσία έστελνε στρατεύματα στην Ουκρανία

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ουκρανία

Ουκρανία: Εντολή για σύλληψη πρώην υπουργού και του Γεν. Εισαγγελέα

Ουκρανία: Πώς φτάσαμε στο αιματοκύλισμα και στην πτώση Γιανουκόβιτς

Γιανουκόβιτς: «Δεν παραιτούμαι» - Τιμοσένκο: «Έπεσε η δικτατορία»

Στο Χάρκοβο ο Γιανουκόβιτς- Αναμένεται διάγγελμά του

Εγκατέλειψε το Κίεβο ο Γιανουκόβιτς

Ουκρανία: « Ο δρόμος για τη συμφωνία είναι ακόμα μακρύς»

Ουκρανία: Το Κίεβο πριν και μετά σε 7 εικόνες

Γιανουκόβιτς: Εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας

Η ΕΕ αναμένει την υπογραφή σήμερα «προσωρινής» συμφωνίας στο Κίεβο

Κίεβο: Πυροβολισμοί στις πλατείες και άγριο ξύλο στη Βουλή (vid)

«Γιατί βγήκαμε στους δρόμους»: Το βίντεο μιας Ουκρανής που σαρώνει

Kίεβο: Το μεσημέρι θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία

Στις συνομιλίες με τον Γιανουκόβιτς ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν

Κίεβο: Κοντά σε συμφωνία (;) μετά την χθεσινή κόλαση (pics)

Κίεβο: Επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Γιανουκόβιτς και αντιπολίτευσης

Κίεβο: «Δύσκολες» οι ολονύκτιες συνομιλίες - Θα συνεχιστούν

Κίεβο: Οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης πλησιάζουν στο τέλος

Στην κόψη του ξυραφιού η Ουκρανία μετά το αιματοκύλισμα

Τζον Κέρι: Η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει

Ουκρανία: Ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση