ΚΟΣΜΟΣ

Στο αρχείο η μήνυση του Μπρέιβικ για «κακοποίηση» και «εξευτελισμό»

Στο αρχείο η μήνυση του Μπρέιβικ για «κακοποίηση» και «εξευτελισμό»

Οι αστυνομικές αρχές της Νορβηγίας έθεσαν στο αρχείο τη μήνυση που είχε υποβάλει ο μακελάρης Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος υποστήριζε ότι είχε υποστεί βασανιστήρια και απειλούσε να κατέβει σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησής του.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους το 2011, υπέβαλε μήνυση τον Ιανουάριο του 2013 σε βάρος της τότε υπουργού Δικαιοσύνης Γκρέτε Φαρέμο και του διευθυντή της φυλακής Ίλα, Κνουτ Μπιάρκαϊντ, όπου εξέτισε ένα μέρος της ποινής των 21 ετών κάθειρξης που του έχει επιβληθεί.

Υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι από την ημέρα της σύλληψής του τον κρατούσαν στην απομόνωση, ότι υποβαλλόταν σε τακτικούς και εξευτελιστικούς σωματικούς ελέγχους, ότι του στερούσαν τη δυνατότητα να ψυχαγωγείται και του επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης.

«Η μήνυσή του εξετάστηκε υπό το φως της ισχύουσας νομοθεσίας. Στη βάση αυτή, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ούτε η φυλακή ούτε τα πρόσωπα που κατονόμαζε ήταν ένοχα αξιόμεμπτων πράξεων», είπε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ίνγκριντ Βίρουμ.

Ο συνήγορος του Μπρέιβικ, Τορντ Γιόρντετ, δήλωσε ότι η απόφαση «δεν εξέπληξε» τον πελάτη του, προσθέτοντας ότι προφανώς η αστυνομία δεν ήθελε «να ερευνήσει το θέμα εις βάθος».

Σημειώνεται ότι ο Μπρέιβικ, που κρατείται εναλλάξ στις φυλακές Ίλα και Σκίεν, διαμαρτύρεται συχνά για τις συνθήκες κράτησής του και τα παράπονά του συχνά έχουν ανεκδοτολογικό χαρακτήρα. Σε μήνυμα που είχε στείλει στο Γαλλικό Πρακτορείο στα τέλη Ιανουαρίου ο ακροδεξιός βαρυποινίτης απειλούσε να πραγματοποιήσει απεργία πείνας αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Ένα από αυτά ήταν να αντικατασταθεί το Playstation 2 με το οποίο παίζει βιντεοπαιχνίδια με το καινούριο Playstation 3 και να του φέρουν μια πιο άνετη πολυθρόνα γιατί η καρέκλα γραφείου που χρησιμοποιεί είναι «σκληρή».