Ουκρανία: Ο Γιανουκόβιτς σχεδίασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

Ουκρανία: Ο Γιανουκόβιτς σχεδίασε τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων

Πριν την ανατροπή του από την προεδρία της Ουκρανίας, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει χιλιάδες στρατιώτες προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις, εξαιτίας των οποίων τελικά αποχώρησε από την κυβέρνηση, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο έγγραφο που διέρρευσε στο Διαδίκτυο.

Ουκρανοί δημοσιογράφοι «ξεσκονίζουν» χιλιάδες έγγραφα, τα οποία όπως ισχυρίζονται βρέθηκαν κοντά στην πολυτελή κατοικία του πρώην προέδρου, λίγο έξω από το Κίεβο, ενώ μερικά από αυτά έχουν ήδη διαρρεύσει στη δημοσιότητα μέσω Ίντερνετ.

Αν και η αυθεντικότητά τους δεν έχει επιβεβαιωθεί, ο πολιτικός Χενάντι Μοσκάλ, δημοσίευσε ένα ηλεκτρονικό έγγραφο στο οποίο αναφέρεται λεπτομερώς ένα σχέδιο για περικύκλωση της πλατείας Ανεξαρτησίας –το λίκνο της εξέγερσης- από ελεύθερους σκοπευτές που θα άνοιγαν πυρ κατά των διαδηλωτών.

Σε αυτή την «επιχείρηση» θα εμπλέκονταν τεθωρακισμένα οχήματα και περίπου 22.000 αστυνομικοί, εφόσον είχε εγκριθεί το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με το έγγραφο.

Ο Μοσκάλ, μέλος του κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, είπε ότι δημοσίευσε το έγγραφο αυτό με σκοπό να ασκήσει πιέσεις στις νέες αρχές της Ουκρανίας και να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης.

Περισσότερα έγγραφα αναμένεται να δημοσιευτούν αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο Ρόιτερς Ουκρανός δημοσιογράφος.

Τουλάχιστον 88 άνθρωποι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών. Αρκετοί από αυτούς πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές.