ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμα ένα βίντεο της κρίσης: Βίαιη έξωση στην Ισπανία

Ακόμα ένα βίντεο της κρίσης: Βίαιη έξωση στην Ισπανία

Ένα συγκλονιστικό βίντεο από την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου στην Ισπανία της κρίσης, ήρθε στο φως της δημοσιότητας στις αρχές του μήνα

Η αστυνομία εδώ και αρκετό καιρό συνεχίζει τις εξώσεις. Θύμα της σκληρότητας έπεσε στις αρχές του Φλεβάρη ένας 54χρονος με ολική αναπηρία στη Μαδρίτη, στην περιοχή Lavapies.

Ο Antonio Argobia αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την οικία του καθώς τον έπνιγαν τα χρέη και δεν μπορούσε να τα διευθετήσει, ενώ δεν μπορούσε να πληρώσει το νοίκι του.

Η κίνηση των Αρχών προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων με κάτοικους της γειτονιάς και εκπροσώπους κοινωνικών κινημάτων να συγκεντρώνονται έξω από την πολυκατοικία στην οποία διέμενε ο Argobia.

Στα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι άνδρες της αστυνομίας φαίνονται να τραβούν και να σέρνουν διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στο οδόστρωμα, ενώ λίγο αργότερα τους χτυπούν επανειλημμένα με τα γκλοπ τους.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αγανάκτηση των υπόλοιπων παρευρισκόμενων οι οποίοι επιτέθηκαν με πέτρες και αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

Κατά την επιχείρηση της αστυνομίας, συνελήφθησαν η μεσολαβήτρια του κινήματος "Σταματήστε τις εξώσεις - Stop Desahucios", δυο φωτορεπόρτερ του Associated Press, καθώς και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της κατοικίας.

Η Συνέλευση της "Vivienda Centro del 15M", ομάδα ακτιβιστών που συμμετέχει ο Argobia και είχε καλέσει την "STOP Desahucios" με σκοπό να πάρει αναβολή η έξωση προσπαθώντας παράλληλα να βρει μια λύση για το στεγαστικό του πρόβλημα, κατήγγειλε με δήλωση της ότι το κόστος της αστυνομικής επιχείρησης σε συνδυασμό με τις απώλειες για τους εμπόρους που έχουν πληγεί από τους περιορισμούς μετακίνησης "θα υπερκάλυπτε την καταβολή του ενοικίου μέχρι να βρισκόταν λύση για τη στέγαση του Antonio" .

Αλματώδεις οι εξώσεις το 2013 στην Ισπανία

Αλματώδη αύξηση των εξώσεων φαίνεται να καταδεικνύουν στοιχεία της Τράπεζας της Ισπανίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, οι εξώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013 έφτασαν τις 19.567, ενώ για ολόκληρο το 2012 υπολογίζονταν στις 23.774, στοιχεία που αναλυτές εκτιμούν ότι στην ουσία θα αποτυπώνουν μια συντριπτική αύξηση των εξώσεων όταν πλέον ολοκληρωθεί η συνολική "εικόνα" για το 2013.

Η αύξηση αυτή σημειώθηκε παρά τους ευνοϊκότερους όρους αποπληρωμής της τράπεζας και παρά το νόμο κατά των εξώσεων (πάγωμα στην ουσία των εξώσεων για δύο χρόνια) που ψηφίστηκε τον Απρίλιο μόνο από το Λαϊκό Κόμμα εν είδει... ελάφρυνσης των ασθενεστέρων.

Ροή Ειδήσεων