Με ενός λεπτού σιγή άνοιξε η σύνοδος στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Με ενός λεπτού σιγή άνοιξε η σύνοδος στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Ενός λεπτού σιγή κράτησαν σήμερα οι ευρωβουλευτές για τα θύματα της βίαιης καταστολής στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προέτρεψε επίσης τις ινδικές αρχές να επισπεύσουν τις νομικές διαδικασίες που σκοπεύουν να κινήσουν κατά των δύο ιταλών πεζοναυτών που κατηγορούνται για τη δολοφονία δύο ινδών ψαράδων ανοικτά της Κεράλα το Φεβρουάριο του 2012.

 

Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι με την τήρηση ενός λεπτού σιγής το Κοινοβούλιο έδειξε το σεβασμό του προς την προσήλωση του ουκρανικού λαού στη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη και τίμησε τη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους για το σκοπό αυτό. Πρόσθεσε ότι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει τώρα η Ουκρανία είναι να επιτύχει την εθνική συμφιλίωση και την πολιτική σταθερότητα, εκλέγοντας μια κυβέρνηση που θα αντικατοπτρίζει όλες τις δυνάμεις στη χώρα. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χαιρέτισε την απελευθέρωση, το περασμένο Σάββατο, της αρχηγού της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο. Είπε επίσης ότι οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου.

Σύλληψη των ιταλών πεζοναυτών στην Ινδία

Ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που οι δύο ιταλοί πεζοναύτες συνελήφθησαν και κατηγορούνται για τη δολοφονία δύο ινδών ψαράδων στα ανοικτά των ακτών της Κεράλα. Αποφεύγοντας να σχολιάσει την ουσία του κατηγορητηρίου, προέτρεψε το ινδικό δικαστικό σώμα να επισπεύσει τις οποιεσδήποτε νομικές διαδικασίες σκοπεύει να κινήσει εναντίον τους.

Ο πρόεδρος του ΕΚ έδωσε επίσης έμφαση στην επιθυμία της Ιταλίας να συμμορφωθεί η Ινδία με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και τόνισε ότι οι σχέσεις ΕΕ-Ινδίας θα πρέπει να βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τη διπλωματία και το διάλογο.

Αλλαγές στην ημερήσια διάταξη

Το αίτημα αναβολής της ψηφοφορίας επί της οδηγίας για τον καπνό θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη, λίγο πριν από την προγραμματισμένη ώρα της ίδιας της ψηφοφορίας επί της οδηγίας.

Η συζήτηση σχετικά με τη Βενεζουέλα θα καταλήξει σε ψήφισμα, που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Πέμπτη.