ΚΟΣΜΟΣ

Η Αστον ζητά τη Ρωσία να συμπεριφερθεί ως καλός γείτονας στην Ουκρανία

Η Αστον ζητά τη Ρωσία να συμπεριφερθεί ως καλός γείτονας στην Ουκρανία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον δήλωσε σήμερα στο Κίεβο ότι η Ρωσία οφείλει να συμπεριφερθεί ως καλός γείτονας απέναντι στην Ουκρανία και να τής επιτρέψει να πάρει τον δρόμο που θα επιλέξει έπειτα από τις ταραχές και τις συγκρούσεις τριών μηνών.


Η Κάθριν Αστον, η πρώτη υψηλόβαθμος ξένη αξιωματούχος που επισκέπτεται το Κίεβο μετά την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κατανοεί την ανάγκη για ισχυρούς δεσμούς μεταξύ της Ρωσίας και της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Εκφράζοντας την ισχυρή υποστήριξη της ΕΕ απέναντι στη νέα ουκρανική ηγεσία, η Κάθριν Αστον ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα επικεντρωθεί στην επίλυση των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων της χώρας. Είναι σημαντικό, είπε, οι θεσμοί να λειτουργούν και να συνεργάζονται.

Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για οποιαδήποτε εξωτερική οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, δήλωσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οφείλει να κάνει τη δική του ανεξάρτητη εκτίμηση της κατάστασης στη χώρα.

Αναφερόμενη στην κατάσταση της ουκρανικής οικονομίας, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δήλωσε ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ώστε ο αγροτικός και ο ενεργειακός τομέας να διευρυνθούν και να διαφοροποιηθούν.

Από το Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ μίας βιώσιμης λύσης στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.