Αμερικανός εμπειρογνώμονας: Δεν υπάρχουν λόγοι διαδηλώσεων στα Σκόπια

Αμερικανός εμπειρογνώμονας: Δεν υπάρχουν λόγοι διαδηλώσεων στα Σκόπια

Αμερικανός εμπειρογνώμονας για τα Βαλκάνια και πρώην ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το συντονισμό στη Βοσνία, Daniel Serwer, εκτιμά πως οι διαδηλώσεις στη Βοσνία θα πρέπει να αποφεύγονται.

Ο Σέρβερ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο IBNA του Κοσσυφοπεδίου, ρωτήθηκε εάν οι διαδηλώσεις στη Βοσνία, θα μπορούσαν να επεκταθούν σε Σκόπια και Κοσσυφοπέδιο.

Τα κοινωνικά προβλήματα στη βοσνιακή πόλη Τούζλα, πυροδότησαν μια σειρά διαδηλώσεων στις αρχές Φεβρουαρίου, όπου κάηκαν κυβερνητικά κτήρια στο Σαράγεβο και στην Τούζλα, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια, δεν έχουν εκτεθεί στη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η Συμφωνία με το βόρειο Κοσσυφοπέδιο αφαίρεσε μια πιθανή αιτία αστάθειας.

"Στα Σκόπια νομίζω ότι το ΝΑΤΟ θα συμβάλλει στην αίσθηση ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η πολιτική διαδικασία που ακολουθήθηκε στο Κοσσυφοέδιο και στα Σκόπια είναι πολύ καλύτερη από ό, τι στη Βοσνία, που παρεμποδίζεται από το Σύνταγμα, το οποίο επιτρέπει στους εθνικιστές να παραμείνουν στην εξουσία και δεν αφήνουν κανένα χώρο στην πολιτική να εξελιχθούν άλλα κοιωνικά θέματα.

Οι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων θα πρέπει να παρακολουθούν προσεκτικά τη Βοσνία, γιατί είναι ένα μοντέλο που πρέπει να αποφεύγουν, λέει ο Ντάνιελ Σέρβερ στη συνέντευξή του στο πρακτορείο του Κοσόβου.

Ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι η διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα για τα Σκόπια, αποτελεί ένα μοναδικό πρόβλημα για τη χώρα, ώστε να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον φιλικά προσκείμενο των Σκοπίων, Daniel Serwer, η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποφασισθεί σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία, υπό τον όρο «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ ενδεχόμενη ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για τη διαφορά με την Ελλάδα., σημειώνει η σλαβική εφημερίδα των Σκοπίων, Dnevnik.