ΚΟΣΜΟΣ

Ρουμανία: Την ερχόμενη εβδομάδα το νέο κυβερνητικό σχήμα

Ρουμανία: Την ερχόμενη εβδομάδα το νέο κυβερνητικό σχήμα

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα δήλωσε ότι αν το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θα εξετάσει το ενδεχόμενο διαφορετικής φόρμουλας διακυβέρνησης.


Ο κ. Πόντα ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου για την αποχώρηση του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) από τον κυβερνητικό συνασπισμό και τις παραιτήσεις των υπουργών που προέρχονται από το κόμμα.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είπε ότι ο κ. Μπασέσκου θα υπογράψει τα διατάγματα για τους διορισμούς υπηρεσιακών υπουργών.

Απαντώντας σε ερώτηση αν μελετά το ενδεχόμενο παραίτησής του από την πρωθυπουργία, μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PNL) ότι παύει να υπάρχει η κυβερνώσα Ένωση Σοσιαλιστών - Φιλελεύθερων, ο κ. Πόντα υπογράμμισε:
"Έχουμε όλοι εκλεγεί με την Ένωση Σοσιαλιστών-Φιλελεύθερων (USL), ο πρόεδρος της Γερουσίας, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και όλοι οι βουλευτές. Από την άλλη συγκροτήσαμε διαφορετικές κοινοβουλευτικές ομάδες από την αρχή της θητείας μας και την Τρίτη θα πάω στη Βουλή για να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης. Αν η Βουλή δεν στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, θα συζητήσουμε προφανώς μία διαφορετική φόρμουλα".

Ο κ. Πόντα ρωτήθηκε, επίσης, αν άρχισε ήδη διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης με την Ουγγρική Δημοκρατική Ένωση και απάντησε αρνητικά. "Δεν συζητήσαμε, αλλά θα συζητήσουμε σύντομα, ώστε να έχουμε συμπαγή πλειοψηφία στη Βουλή" πρόσθεσε.