ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Ο Βόισλαβ Σέσελι παρουσιάζεται ως «Σέρβος Μαντέλα»

Σερβία: Ο Βόισλαβ Σέσελι παρουσιάζεται ως «Σέρβος Μαντέλα»

Ένα τεράστιο πανό, στο οποίο εμφανίζεται ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Βόισλαβ Σέσελι και δίπλα του η μορφή του πρώην προέδρου της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, με το σύνθημα "Δρ. Βόισλαβ Σέσελι, αγωνιστής κατά της υποδούλωσης των Σέρβων και της Σερβίας" παρουσιάστηκε στις προεκλογικές συγκεντρώσεις που οργάνωσε το SRS στο Βελιγράδι και στο Νόβι Σαντ.


Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 16 Μαρτίου στη Σερβία προωθεί την υποψηφιότητα του αρχηγού του κόμματος, ο οποίος έχει δικαστεί για εγκλήματα πολέμου και κρατείται στη φυλακή Σεβενίγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

"Ο Βόισλαβ Σέσελι είναι σύμβολο αντίστασης του σερβικού λαού στην εγκαθίδρυση της νέας παγκόσμιας τάξης και της ευρωατλαντικής ηγεμονίας. Ο Σέσελι είναι σήμερα ένας από τους πιο γνωστούς υποστηρικτές της αντιπαγκοσμιοποίησης" δήλωσε το στέλεχος του SRS, Τζούραντ Γιάκσιτς στη διάρκεια της προεκλογικής συγκέντρωσης στο Νόβι Σαντ, σύμφωνα με το Βαλκανικό Ερευνητικό Δίκτυο Πληροφόρησης (BIRN).

"Υπάρχουν πολλές ομοιότητες ανάμεσα στον Νέλσον Μαντέλα και στον Βόισλαβ Σέσελι. Ο Μαντέλα αγωνίστηκε κατά της υποδούλωσης του λαού της Νότιας Αφρικής και ο Βόισλαβ Σέσελι μάχεται κατά της υποδούλωσης των Σέρβων και της Σερβίας, για την ελευθερία του σερβικού λαού" πρόσθεσε.

Μέλη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος την περασμένη Δευτέρα απέκλεισαν την κυκλοφορία σε κεντρική οδό του Νόβι Σαντ με αφορμή τη συμπλήρωση 11 χρόνων από τότε που ο ηγέτης τους οδηγήθηκε στη φυλακή της Χάγης.

Για τις βουλευτικές εκλογές, οι Ριζοσπάστες συνεργάζονται με τα ακροδεξιά κινήματα "Όμπραζ" και "Νάσι" και συγκροτούν το αποκαλούμενο "πατριωτικό μπλοκ".
Ο Νέμανιε Σάροβιτς, ένα από ηγετικά στελέχη του κόμματος, δήλωσε ότι το πρόγραμμα του SRS για τις επερχόμενες εκλογές παραμένει πιστό στην ιδέα της "Μεγάλης Σερβίας", που θα συμπεριλάβει όλες τις χώρες, στις οποίες ζουν Σέρβοι και το Κόσοβο εντός των συνόρων της Σερβίας. Σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, το SRS επιζητά απομάκρυνση από την ΕΕ και στροφή προς τη Ρωσία, αναφέρει το δημοσίευμα του BIRN.

Ο Βόισλαβ Σέσελι κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν από το 1991 έως το 1994 σε βάρος του μη σερβικού πληθυσμού στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην Κροατία και στη Βοϊβοντίνα της Σερβίας.