Έντονη φημολογία για τη διάσπαση του κινήματος Πέντε Αστέρων

Έντονη φημολογία για τη διάσπαση του κινήματος Πέντε Αστέρων

Ιδιαίτερη κινητικότητα παρατηρείται στο εσωτερικό του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), καθώς αναμένεται η διαγραφή τεσσάρων γερουσιαστών του.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τους γερουσιαστές Λουίς Αλμπέρτο Ορελάνα, Φραντσέσκο Καμπανέλα, Φαμπρίτσιο Μποκίνο και Λορέντσο Μπατίστα, οι οποίοι κατηγορούνται διότι δεν στήριξαν με μέρος των μηνιαίων αποδοχών τους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Η τελική απόφαση για την διαγραφή τους αναμένεται να ληφθεί ως το βράδυ βάσει του αποτελέσματος μιας ψηφοφορίας η οποία διεξάγεται μέσω Διαδικτύου με την συμμετοχή των εγγεγραμμένων μελών στο M5S.

Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, περίπου τριάντα βουλευτές και γερουσιαστές του κινήματος που ιδρύθηκε από τον ηθοποιό Μπέπε Γκρίλο, συνεδριάζουν για να εξετάσουν το ενδεχόμενο απόσχισής τους από το M5S και την δημιουργία αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας.

Στο μεταξύ οι τέσσερις «υπόδικοι» του κινήματος, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά τους, τόνισαν ότι δεν ήταν υποχρεωμένοι να παραχωρούν μέρος των αποδοχών τους, ότι η συνεχής πίεση η οποία τους ασκείται δεν τους επιτρέπει να εργαστούν αποδοτικά, ενώ θεωρούν ότι για την διαγραφή τους δεν έχουν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σε δικό του μήνυμά του μέσω Διαδικτύου, ο Μπέπε Γκρίλο κατήγγειλε το γεγονός ότι «οι τέσσερις αυτοί εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του κινήματος συνέχισαν να ζητούν προγραμματική συμφωνία με την κυβέρνηση (του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο) Λέτα» ενώ εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «από εδώ και στο εξής το κίνημά του μπορεί να χάσει ένα μικρό μέρος της αντιπροσώπευσής του στην βουλή και στην γερουσία, αλλά θα εξασφαλίσει οπωσδήποτε μεγαλύτερη ενότητα στο εσωτερικό του».

Διαβάστε επίσης: Ιταλία: Η Βουλή άναψε το «πράσινο φως» στην κυβέρνηση Ρέντσι

Ιταλία: Ο Ρέντσι εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης της γερουσίας