ΚΟΣΜΟΣ

Το δικαστήριο απάλλαξε τον Βουλφ από την κατηγορία για δωροδοκία

Το δικαστήριο απάλλαξε τον Βουλφ από την κατηγορία για δωροδοκία

Γερμανικό δικαστήριο απάλλαξε σήμερα τον πρόεδρο Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος κατηγορείται ότι επέτρεψε σε έναν φίλο του, κινηματογραφικό παραγωγό, να πληρώσει περίπου 700 ευρώ σε έξοδα για τη διαμονή του σε ξενοδοχείο και για άλλες δαπάνες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μπίρας Oktoberfest το 2008 όταν ήταν ακόμη πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, ολοκληρώνοντας έτσι την πρώτη μεταπολεμική δίκη πρώην προέδρου στα χρονικά της χώρας.

Ο 54χρονος Βουλφ, ο οποίος κάποτε εθεωρείτο μελλοντικός καγκελάριος, παρέμεινε μόλις 20 μήνες στην προεδρία προτού παραιτηθεί το 2012 με αφορμή τις σε βάρος του κατηγορίες για παθητική δωροδοκία δύο χρόνια προτού διοριστεί κατ' ουσίαν από τη συντηρητική σύμμαχό του Άγγελα Μέρκελ.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν σάλο στη χώρα. Οι πρόεδροι στη Γερμανία έχουν περιορισμένη εξουσία, αλλά οφείλουν να θεωρούνται "υποδείγματα ηθικής" για τους πολίτες απέχοντας από σκάνδαλα.

Οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι ο Βουλφ επέτρεψε στον φίλο του Ντέιβιντ Γκρένεβολντ να καλύψει τμήμα των εξόδων από την επίσκεψή του στο φεστιβάλ του Μονάχου που αφορούσαν τη διαμονή του στο ξενοδοχείο και κάποια γεύματα.

Η τελευταία αυτή δικαστική εξέλιξη στην υπόθεση αφορούσε τη μοναδική κατηγορία που είχε απομείνει, καθώς η έρευνα για το θέμα απέδειξε ότι μια σειρά καταγγελιών περί αποδοχής δώρων και εξυπηρετήσεων από πλούσιους φίλους του, μεταξύ των οποίων πολυτελείς διακοπές και ένα χαμηλότοκο δάνειο, ήταν αβάσιμες.

Η αξιοπιστία του Βουλφ ως προέδρου επλήγη όταν τα γερμανικά ΜΜΕ τον κατηγόρησαν ότι παραπλάνησε το κοινοβούλιο της Κάτω Σαξονίας σχετικά με ένα χαμηλότοκο στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει από επιχειρηματία φίλο του.

Το σκάνδαλο έφερε σε δύσκολη θέση την καγκελάριο Μέρκελ, καθώς ο Βουλφ ήταν προσωπική της επιλογή για την προεδρία το 2010.