ΚΟΣΜΟΣ

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι γιοι των πρώην Υπουργών στην Τουρκία

Αφέθηκαν ελεύθεροι οι γιοι των πρώην Υπουργών στην Τουρκία

"Η δικαιοσύνη αποκαταστάθηκε", δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου σήμερα να αφήσει ελεύθερους και τους πέντε τελευταίους συλληφθέντες της επιχείρησης 17ης Δεκεμβρίου για το σκάνδαλο διαφθοράς.

Ανάμεσα στους πέντε που αφέθηκαν σήμερα ελεύθεροι είναι και οι δύο γιοι των πρώην Υπουργών, οι Μπαρίς Γκιουλέν και Σαλίχ Τσάλαγιαν, καθώς και ο επιχειρηματίας Ρεζά Σαράφ.

Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι ήταν μια απόφαση που την περίμεναν. "Τώρα προσπαθούν να κλείσουν τον φάκελο της διαφθοράς", δήλωσε ο ηγέτης του CHP.

Στο μεταξύ, ο πόλεμος της κυβέρνησης Ερντογάν με την κοινότητα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει αναζωπυρωθεί έπειτα από τα τελευταία ηχητικά ντοκουμέντα που κυκλοφόρησαν εναντίον του Τούρκου Πρωθυπουργού, παίρνει τώρα νέες διαστάσεις. Ο δημοσιογράφος Μετεχάν Ντεμίρ έγραψε από το τουίτερ ότι η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν από τις ΗΠΑ γι αυτό και προχωρεί σε σχετικές νομικές ρυθμίσεις. Μάλιστα, προ ημερών πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση έλεγαν ότι στόχος είναι να στείλουν τον Γκιουλέν στο Ιμραλί όπου είναι φυλακισμένος και ο Κούρδος ηγέτης Οτσαλάν.

Από την άλλη κυκλοφορούν και φήμες ότι η κοινότητα Γκιουλέν έχει στα χέρια της όχι μόνο ηχητικά ντοκουμέντα τα οποία θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες αλλά και βίντεο με ροζ σκάνδαλα, τα οποία θα φέρουν τα πάνω κάτω στην Τουρκία. Άλλο ένα σενάριο που κυκλοφόρησε σήμερα από την εφημερίδα Γενί Σαφάκ που πρόσκειται στην κυβέρνηση είναι ότι δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν ακόμη και τη δολοφονία του Ταγίπ Ερντογάν για να τον βγάλουν από τη μέση ή να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη στην Ουκρανία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός σήμερα ωστόσο συνέχισε την προεκλογική του εκστρατεία και σε συλλαλητήριο στην πόλη Μπαλίκεσιρ πέρασε στην αντεπίθεση, καλώντας τον Φετουλάχ Γκιουλέν αν έχει το σθένος να επιστρέψει από την Πενσιλβανία και να κάνει πολιτική στην Τουρκία. "Το έσκασες και έφυγες και τώρα χαλάς την ηρεμία της χώρας μας από εκεί. Εμείς θα ζητήσουμε λογαριασμό γι αυτή την προδοσία, δεν θα το αφήσουμε", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στον Φετουλάχ Γκιουλέν. Απευθυνόμενος στον τουρκικό λαό ο Ταγίπ Ερντογάν είπε "στις 30 Μαρτίου δεν θα εκλέξετε μόνο δημάρχους, θα δώσουμε ένα μεγάλο μάθημα και στους προδότες της Τουρκίας". Ο Τούρκος Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι προσπαθούν να κάνουν και στον ίδιο αυτό που έκαναν το 1960 στον τότε πρωθυπουργό Αντνάν Μεντερές. "Ό,τι έκαναν τότε το κάνουν και σήμερα, οι ίδιες βρώμικες παγίδες", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.