ΚΟΣΜΟΣ

Στο Κίεβο ο βρετανός ΥΠΕΞ

Στο Κίεβο ο βρετανός ΥΠΕΞ

Στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα ουκρανική μεταβαίνει σήμερα ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, Ντέιβιντ Κάμερον και Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν, σε τηλεφωνική συνομιλία, ότι όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.


«Μόλις μίλησα με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ. Θα μεταβώ την Κυριακή στο Κίεβο για συνομιλίες με τη νέα κυβέρνηση», έγραψε τις πρώτες πρωινές ώρες στο λογαριασμό του στο Τwitter ο Χέιγκ.

Χθες ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τηλεφώνησε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν ότι «όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Εξάλλου, μετά το πέρας της κλειστής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αμερικανίδα πρεσβευτής στον Οργανισμό, Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί «διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη» στην Κριμαία για να «αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή.

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του, απάντησε ότι η Μόσχα έχει «ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα.
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης που υπογράφηκε το 1994, με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποποιηθεί τα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν μέλος.