ΚΟΣΜΟΣ

Το Βουκουρέστι θεωρεί ότι η Ουκρανία «δέχεται επίθεση»

Το Βουκουρέστι θεωρεί ότι η Ουκρανία «δέχεται επίθεση»

Η Ρουμανία θεωρεί ότι η Ουκρανία «δέχεται αυτή τη στιγμή επίθεση από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», όπως δήλωσε ο Ρουμάνος πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου, καλώντας τη Μόσχα να «σταματήσει κάθε στρατιωτική επιχείρηση η οποία στοχοθετεί την Ουκρανία».


Το Βουκουρέστι εκτιμά ότι «οποιαδήποτε παρουσία των ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς τη συμφωνία αυτής της τελευταίας. . . αποτελεί επίθεση», επέμεινε ο πρόεδρος της Ρουμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε απόψε.

Ο Μπασέσκου είπε ότι «η επανεμφάνιση ενός νέου ψυχρού πολέμου, εντοπισμένου στην Κριμαία», μπορεί να «επιδεινώσει την αστάθεια στην περιοχή και να συμβάλει στην εκδήλωση εντάσεων, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένοπλη σύρραξη».

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρουμανία, μια χώρα που γειτονεύει με την Ουκρανία, θεωρεί ότι και η δική της ασφάλεια «είναι αντιμέτωπη με κινδύνους μεσομακροπρόθεσμα».

Ο Ρουμάνος πρόεδρος κάλεσε τις χώρες που είχαν υπογράψει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης το 1994 (Ρωσία, ΗΠΑ και Βρετανία) για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας να αρχίσουν «αμέσως διαπραγματεύσεις για να αποκαταστήσουν τη διεθνή νομιμότητα, ιδίως την διακοπή οποιασδήποτε ενέργειας της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος».

Ο Μπασέσκου κάλεσε επίσης τον αποπεμφθέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υποβάλει την παραίτησή του προκειμένου να «διευκολύνει την διευθέτηση των εσωτερικών και των ρωσο-ουκρανικών εντάσεων».

Ο Μπασέσκου είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι το Βουκουρέστι είναι έτοιμο να «ικανοποιήσει όλα τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης» στο Κίεβο, η οποία μπορεί να υπολογίζει στην «πλήρη υποστήριξη της Ρουμανίας για τη σταθεροποίηση και την ανοικοδόμηση» της χώρας.

Το Σάββατο 11 Ουκρανοί υπήκοοι οι οποίοι είχαν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με την αστυνομία την περασμένη εβδομάδα στο Κίεβο διακομίστηκαν στο Βουκουρέστι για να τους παρασχεθούν ιατρικές φροντίδες.