ΚΟΣΜΟΣ

Στη Χάγη προσφεύγουν Κροατία και Σερβία

Στη Χάγη προσφεύγουν Κροατία και Σερβία

Το 1999 η Κροατία προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης σε βάρος της Σερβίας με κατηγορίες για γενοκτονία του πληθυσμού της.

Σήμερα, 15 χρόνια μετά, ξεκίνησαν οι ακροάσεις. Στόχος της Κροατίας είναι η απόδειξη της τέλεσης γενοκτονίας από τα γιουγκοσλαβικά στρατεύματα την περίοδο 1991-1995. Πάνω από 10.000 Κροάτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της διαβόητης «επιχείρησης εθνοκάθαρσης». Η Κροατία θέλει να αναγνωριστεί επίσημα ως χώρα - θύμα πολέμου, όπως είχε δηλώσει το 1999 η πρώην υπ. Δικαιοσύνης της Κροατίας Βέσνα Σκάρε-Όζμπολν. ‘Εκτοτε η κροατική κυβέρνηση συνεχίζει το δικαστικό αγώνα. Σύμφωνα με την προσφυγή αυτή, η Κροατία ζητά να δικαστούν όλοι οι εγκληματίες πολέμου από τη Σερβία, ζητώντας επίσης την καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα. Η Κροατία ζητά επίσης διευκρινήσεις για την τύχη των πάνω από 1.400 Κροατών αγνοουμένων.

Από την άλλη πλευρά η Σερβία κατέθεσε επίσης προσφυγή κατά της Κροατίας το 2010 για τη δολοφονία πάνω από 6.000 Σέρβων της Κροατίας καθώς επίσης και για τον εκτοπισμό πάνω από 200.000 Σέρβων της Κροατίας κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση του Βελιγραδίου προσφέρθηκε να αποσύρει την αντιπροσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εάν η Κροατία έκανε τα ίδιο. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται στη Χάγη η εκδίκαση των προσφυγών, με ακροάσεις και από τις δύο πλευρές.