ΚΟΣΜΟΣ

Το Κίεβο δεν αποκλείει να συνεχίσει την συνεργασία του με τη Μόσχα

Το Κίεβο δεν αποκλείει να συνεχίσει την συνεργασία του με τη Μόσχα

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί η συνεργασία της χώρας του με τη Ρωσία σχετικά με το πακέτο βοήθειας ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε προσφέρει η Μόσχα στο Κίεβο, όμως αυτό θα εξαρτηθεί από το αν η Ουκρανία λάβει καλύτερη προσφορά από αλλού.


«Αν μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε περισσότερους πόρους, δεν θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα αγοράς ουκρανικών ομολόγων αποτιμημένων σε ευρώ», δήλωσε ο Αλεξάντερ Σλάπακ.

Η Ρωσία αγόρασε ουκρανική ομόλογα αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Δεκέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας που πρόσφερε η Μόσχα μετά την απόφαση του αποπεμφθέντος προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς να απορρίψει μια συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ρωσία δεν έχει καταβάλει τη δεύτερη δόση, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στην Ουκρανία και δεν έχει διευκρινίσει αν θα συνεχίσει το πρόγραμμα μετά την αποπομπή Γιανουκόβιτς.

Στο μεταξύ ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom δήλωσε σήμερα ότι η Ουκρανία έχει ενημερώσει την εταιρεία ότι δεν είναι σε θέση να πληρώσει ολόκληρο το ποσό για το αέριο που έλαβε τον Φεβρουάριο.

Ο Αλεξέι Μίλερ σημείωσε ότι το συνολικό χρέος του Κιέβου προς τη Gazprom ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Οι ουκρανοί συνάδελφοί μας μάς ενημέρωσαν ότι δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου», είπε ο Μίλερ στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Μίλερ πρόσθεσε ότι η Ουκρανία κατάφερε να δώσει στη Gazprom μόνο 10 εκατομμύρια δολάρια σήμερα, από ένα σύνολο οφειλής 1,529 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το χρέος της Ουκρανίας θα αυξηθεί κατά 440 εκατομμύρια δολάρια στις 7 Μαρτίου, τελευταία ημέρα πληρωμής.

Η Gazprom, που παρέχει το 30% του φυσικού αερίου που χρειάζεται η Ευρώπη, μετέφερε πέρυσι 86 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου, δηλαδή περισσότερο από το μισό των εξαγωγών της, στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας.

Ρoή Ειδήσεων