ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία: Συνάντηση πρωθυπουργών

Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία: Συνάντηση πρωθυπουργών

Τριμερής συνάντηση των πρωθυπουργών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι, Βίκτορ Πόντα και Ίβιτσα Ντάτσιτς πραγματοποιείται σήμερα στη βουλγαρική πόλη Ρούσε.


Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν έργα που έχουν στόχο τη στήριξη της ευρωπαϊκής πορεία της Σερβίας και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Οι τρεις πρωθυπουργοί θα συζητήσουν επίσης για ενεργειακά έργα και έργα διασύνδεσης μεταφορών, καθώς για τη Στρατηγική του Δούναβη και τις εσωτερικές υποθέσεις.

Πριν από την τριμερή συνάντηση, οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα αποτιμήσουν τη διμερή συνεργασία και θα εξετάσουν προτάσεις για την εμβάθυνση της στον οικονομικό τομέα, στην ενέργεια, στην περιφερειακή ανάπτυξη, στην άμυνα, στην υγεία.

Οι κ.κ. Ορεσάρσκι και Πόντα θα ανταλλάξουν απόψεις με στόχο τον συντονισμό των θέσεων των δύο χωρών για τα θέματα της ένταξης στη ζώνη Σένγκεν, για τις ευρωεκλογές, για τη μετανάστευση και τη διεύρυνση της ΕΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις εξελίξεις που αφορούν την Ανατολική Εταιρική Σχέση, την ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας και την κατάσταση στην Ουκρανία.
Μετά τη λήξη των συνομιλιών θα υπογραφούν συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, στους τομείς των εξωτερικών υποθέσεων, της περιφερειακής ανάπτυξης, της νεολαίας και του αθλητισμού, της τεχνολογίας της πληροφορικής και της γεωργίας.