ΚΟΣΜΟΣ

Σε ιερό πόλεμο κατά της Γαλλίας καλούν Ισλαμιστές στο Σουδάν

Σε ιερό πόλεμο κατά της Γαλλίας καλούν Ισλαμιστές στο Σουδάν

Περίπου 300 φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι στο Σουδάν πραγματιοποίησαν διαδήλωση αποκαλώντας τη Γαλλία «εγκληματία» και καλώντας σε ιερό πόλεμο εναντίον της λόγω των γεγονότων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ανέφερε ρεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.


«Η Γαλλία είναι ο βασικός εγκληματίας στην Κεντρική Αφρική», ανέφερε πλακάτ το οποίο έφερε διαδηλωτής έξω από το κεντρικό τζαμί στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.
«Οι μουσουλμανικές χώρες θα πρέπει να μποϊκοτάρουν τη Γαλλία», έγραφαν πολλά από τα υπόλοιπα πλακάτ στα αραβικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά.

Οι διαδηλωτές προέρχονταν από διάφορες ισλαμιστικές ομάδες και φώναζαν κυρίως τα συνθήματα «Τζιχάντ» (Ιερός Πόλεμος) και «Αλλάχου Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος).

Δύο χιλιάδες γάλλοι και 6.000 αφρικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί ως ειρηνευτική δύναμη στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η οποία συνορεύει με το Σουδάν, προσπαθώντας να σταματήσουν την εμφύλια αιματοχυσία.

Η πρώην γαλλική αποικία βυθίστηκε στο χάος μετά την ανάληψη της εξουσίας, στις αρχές του 2013, από κατά κύριο λόγο μουσουλμάνους αντάρτες του κινήματος Σελεκά, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία αντίπαλων χριστιανικών πολιτοφυλακών, γνωστών ως αντι-Μπαλακά.