ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία καταδικάζει την «ανομία» στην ανατολική Ουκρανία

Η Ρωσία καταδικάζει την «ανομία» στην ανατολική Ουκρανία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι εξοργισμένο από την ανομία που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία και κατηγόρησε το ακροδεξιό παραστρατιωτικό κίνημα Δεξιός Τομέας για "συνέργεια" με τη νέα κυβέρνηση στο Κίεβο.


Στην τελευταία ομοβροντία της στον πόλεμο της προπαγάνδας για την Ουκρανία, στο πλαίσιο του οποίου οι ΗΠΑ δημοσιοποίησαν ένα κατάλογο με 10 ψευδείς, όπως υποστηρίζουν, ισχυρισμούς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση ότι σιωπά σχετικά με τη βία και τις συλλήψεις που πραγματοποιούνται σε βάρος ρώσων συμπατριωτών του.

Το υπουργείο αναφέρει σε δήλωσή του πως μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών στις 8 Μαρτίου στο Χάρκοβο (ανατολική Ουκρανία), τραυματίζοντας μερικούς.

Το υπουργείο αναφέρει επίσης πως επτά ρώσοι δημοσιογράφοι τέθηκαν υπό κράτηση στο Δνειπεροπετρόφσκ, γεγονός που δείχνει ότι οι νέοι ηγέτες και οι δυτικοί σύμμαχοί τους δεν είναι προσηλωμένοι στις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης.

"Η επαίσχυντη σιωπή των δυτικών εταίρων μας, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ξένων μέσων ενημέρωσης είναι εντυπωσιακή. Τίθεται το ερώτημα — πού είναι η περίφημη αντικειμενικότητα και προσήλωση στη δημοκρατία;", ερωτά το ρωσικό υπουργείο.

Η αστυνομία του Χάρκοβο αντιμετωπίζει το επεισόδιο στην πόλη ως ήσσονος σημασίας και λέει πως η μόνη σχέση με το Δεξιό Τομέα αναφέρθηκε σε ανώνυμο τηλεφώνημα.

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και δυτικοί ηγέτες έχουν κατηγορήσει ρώσους αξιωματούχους και ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνουν τα γεγονότα για να εμφανίσουν ως βίαιους εξτρεμιστές τους διαδηλωτές που ανέτρεψαν τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Αυτόπτες μάρτυρες στην ανατολική Ουκρανία λένε πως οι εντάσεις εκεί υποθάλπονται από φιλορώσους ακτιβιστές, οι οποίοι υποκινούν βίαια επεισόδια για να παράσχουν στον Πούτιν ένα πρόσχημα — ότι εισβάλει στην Ουκρανία για να προστατεύσει τους εκεί Ρώσους.

Μια αξιωματούχος που παρακολουθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για λογαριασμό του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε, αφού επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Κριμαία, πως η πιο πιεστική ανησυχία της αφορά τις ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης στη νότια αυτή περιοχή της Ουκρανίας.

Η ίδια δήλωσε πως οι φιλορωσικές αρχές που έχουν καταλάβει την εξουσία στην Κριμαία καταστέλλουν τα μέσα ενημέρωσης που δεν τις υποστηρίζουν και εκφοβίζουν δημοσιογράφους.

Διαβάστε επίσης:

Δηλώσεις από τη Ρωσία θα κάνει την Τρίτη ο Γιανουκόβιτς

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Τουρκία και ΝΑΤΟ συνεργοί στην Ουκρανία