ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Aπρόθυμοι οι πολίτες για ειρηνευτική διαδικασία με τις FARC

Κολομβία: Aπρόθυμοι οι πολίτες για ειρηνευτική διαδικασία με τις FARC

Οι Κολομβιανοί εξέφρασαν χθες μια απρόθυμη υποστήριξή στην ειρηνευτική διαδικασία με τους αντάρτες των FARC —διατηρώντας μια σχετική πλειοψηφία για τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος όμως στο εξής θα είναι αντιμέτωπος με μια ισχυρή αντιπολίτευση του προκατόχου του, του Άλβαρο Ουρίμπε—, στις βουλευτικών εκλογές, σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση του 96,99% των ψήφων.


Οι χθεσινές εκλογές, στις οποίος καταγράφηκε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό αποχής, 60% χαρακτηρίζονταν μια σημαντική δοκιμασία όσον αφορά τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων που άρχισαν πριν από 16 μήνες με τις Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), την παλαιότερη οργάνωση ανταρτών της Λατινικής Αμερικής, με σχεδόν μισό αιώνα δράσης.

Ο κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον 62χρονο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος είναι εξάλλου εκ νέου υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, απέσπασε 47 έδρες από τις 102 της Γερουσίας και 91 έδρες από τις 163 της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο συνδυασμός του Ουρίμπε, σφοδρού επικριτή της ειρηνευτικής διαδικασίας, απέσπασε 20 έδρες στη Γερουσία και 12 έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

"Είναι μια σημαντική ένδειξη για τη χώρα και για όλο τον κόσμο που σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία θέλει την ειρήνη", δήλωσε ο Σάντος, σε ομιλία που εκφώνησε στην έδρα του κόμματός του στη Μπογκοτά. "Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να παραμερίσουμε τις εχθρότητες και να εργαστούμε για τη χώρα", τόνισε απευθυνόμενος στον Ουρίμπε τον οποίο συνεχάρη για την επιτυχία του.