ΚΟΣΜΟΣ

Ανήσυχη η Ρουμανία για τις εξελίξεις στην Κριμαία

Ανήσυχη η Ρουμανία για τις εξελίξεις στην Κριμαία

Η Ρουμανία ανησυχεί για τον κίνδυνο, οι εντάσεις στην Κριμαία να εξαπλωθούν σε άλλες περιοχές, τόνισε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, Τίτους Κορλάτεαν, υπογραμμίζοντας ότι η Υπερδνειστερία "ήταν ένα θέμα που συζητήθηκε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διμερές επίπεδο" κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κίεβο.


"Πολύ σοβαρές ανησυχίες συνδέονται με τον πειρασμό να γίνει συσχετισμός με μία σειρά παρατεταμένων, 'παγωμένων' συγκρούσεων αρχίζοντας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία, συνεχίζοντας τώρα με την Κριμαία, προς την Οδησσό και την Υπερδνειστερία" είπε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών.

"Ναι, υπάρχει παρόμοια τυπολογία, η οποία χρησιμοποιείται κάθε φορά, έγινε επίκληση από τη Ρωσική Ομοσπονδία του αποκαλούμενου δικαιώματος επέμβασης, ώστε το συγγενικό κράτος (kin-state) να προστατεύσει τη μειονότητά του (kin-minority) ή τους πολίτες του, που είναι εγκατεστημένοι σε περιοχή άλλου κράτους. Τέτοιο δικαίωμα δεν υπάρχει και δεν αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο ένα επονομαζόμενο δικαίωμα" σημείωσε.

"Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, όπως το δικαίωμα επέμβασης για την προστασία κάποιων ανθρώπων, στους οποίους χορήγησε κάποιος πολλά διαβατήρια, για πολιτικούς σκοπούς, μέσω μιας πολύ ταχείας διαδικασίας. Από την άποψη αυτή, η δημοκρατική διεθνής κοινότητα πήρε σταθερή θέση. Δεν είναι τυχαίο που το Βορειο-Ατλαντικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να υιοθετήσει ορισμένα μέτρα στην περιοχή για να προστατεύσει τους συμμάχους, την Πολωνία και τη Ρουμανία, ανησυχούμε πολύ για πιθανούς κινδύνους μετάδοσης στην περιοχή" ανέφερε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό RFI.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι ουκρανικές αρχές έλαβαν την απόφαση να είναι "πολύ πιο σχολαστικές" και αυστηρές, όταν διεξάγουν ελέγχους στα σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Υπερδνειστερία και τη Μολδαβία.

"Προκλητικά στοιχεία από την Υπερδνειστερία έχουν βάλει στο στόχαστρο άλλες περιοχές στην Κριμαία. Οπότε, υπάρχει σοβαρή ανησυχία, παρακολουθούμε σε τακτική βάση τις εξελίξεις, ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να αποθαρρύνουμε κάθε είδους πρόκληση από αυτή την άποψη, μέσω πολύ σθεναρής πολιτικής θέσης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ" σημείωσε ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών.