ΚΟΣΜΟΣ

Στοιχεία του ΟΑΣΕ για το ρόλο του ρωσικού στρατού στα φυλάκια ελέγχου

Στοιχεία του ΟΑΣΕ για το ρόλο του ρωσικού στρατού στα φυλάκια ελέγχου

Ο ρωσικός στρατός συμμετέχει στις προσπάθειες να αποκλεισθεί η πρόσβαση προς την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, δήλωσαν στρατιωτικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ενώ οι αυτονομιστικές αρχές της Κριμαίας ανακοίνωσαν πως έκλεισαν εν μέρει τον εναερίο χώρο της επαρχίας και οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες δήλωσαν πως συνέλαβαν μια "αναγνωριστική περίπολο του ρωσικού στρατού" που ήρθε από την Κριμαία για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις ουκρανικές μονάδες που είναι παρούσες στη ζώνη.


Η ομάδα των περίπου 40 άοπλων παρατηρητών από 26 χώρες του ΟΑΣΕ εμποδίσθηκε την περασμένη εβδομάδα σε πολλά σημεία ελέγχου να εισέλθει στην Κριμαία.

"Ωστόσο οι παρατηρήσεις της Ομάδας προσφέρουν σημαντικά στοιχεία για εξοπλισμό που συνάδει με την παρουσία στρατιωτικού προσωπικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας (κοντά) στα διάφορα οδοφράγματα που συνάντησε στη διάρκεια της αποστολής παρατήρησης", αναφέρουν οι παρατηρητές σε έκθεσή τους την οποία επικαλείται η αποστολή των ΗΠΑ στον ΟΑΣΕ.

Στα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται ρωσικές στολές, εξοπλισμός μάχης, αριθμοί πινακίδων κυκλοφορίας που συνδέονται με το ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, αναφέρεται στην έκθεση.

Στο μεταξύ, οι αυτονομιστικές αρχές της Κριμαίας ανακοίνωσαν πως έκλεισαν εν μέρει τον εναέριο χώρο της επαρχίας για να "κρατήσουν μακριά πιθανούς προβοκάτορες" ενόψει του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου για ένωση αυτής της ουκρανικής επαρχίας με τη Ρωσία.
"Πρόκειται για ένα μέτρο που θα ακυρωθεί μετά τις 17 Μαρτίου", δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της αυτονομιστικής κυβέρνησης Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ προς το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Ο ίδιος εξήγησε πως περιορίσθηκαν εν μέρει οι εισερχόμενες πτήσεις "για να αποφευχθεί η είσοδος προβοκατόρων" στην Κριμαία.

Ο Τεμιργκάλιεφ δεν διευκρίνισε το είδος των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, όμως στο πρόγραμμα πτήσεων του αεροδρομίου της Συμφερούπολης, του μοναδικού πολιτικού αεροδρομίου της επαρχίας, που υπάρχει στο Ίντερνετ φαίνεται ότι όλες οι αεροπορικές συνδέσεις με την Ουκρανία και την Τουρκία έχουν ακυρωθεί, ενώ οι πτήσεις προς και από τη Μόσχα πραγματοποιούνται κανονικά.

Εξάλλου οι ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν σήμερα ότι συνέλαβαν στην περιοχή της Χερσώνας (νότια Ουκρανία) μια "αναγνωριστική περίπολο του ρωσικού στρατού" που ήρθε από την Κριμαία για να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις ουκρανικές μονάδες που είναι παρούσες στην περιοχή.

Η αναγνωριστική περίπολος, υποστηρίζει η SBU σε ανακοίνωσή της, διείσδυσε στην περιοχή παρακάμπτοντας τα σημεία ελέγχου στα διοικητικά σύνορα ανάμεσα στην Κριμαία και την υπόλοιπη Ουκρανία.

Τα μέλη της περιπόλου, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίζεται, επρόκειτο να εκτιμήσουν το βαθμό πολεμικής προετοιμασίας τριών μονάδων, ενός τάγματος και μιας ταξιαρχίας πυροβολικού και πυραύλων και μιας αυτοκινούμενης ταξιαρχίας.

Ο αρχηγός της περιπόλου είναι ένας αξιωματικός του ρωσικού στρατού γεννημένος το 1981 και καταγόμενος από την περιφέρεια του Ριαζάν (200 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας), ο οποίος χρησιμοποιεί όμως ουκρανικό διαβατήριο με το όνομα Εβγκένι Αρμπούζοφ, σύμφωνα πάντα με τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες.

Μετά τη σύλληψή του, παραδέχθηκε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ότι αναζητούσε πληροφορίες για τα φυλάκια ελέγχου και την ανάπτυξη των ουκρανικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλείει η κυβέρνηση του Κίεβου στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία