ΚΟΣΜΟΣ

Βέτο Ρωσίας στις προθέσεις των ΗΠΑ να παρέμβουν στην Ουκρανία

Βέτο Ρωσίας στις προθέσεις των ΗΠΑ να παρέμβουν στην Ουκρανία

H Ρωσία δεν θέλει να αρχίσει έναν πόλεμο με την Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη ο πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσούρκιν, ωστόσο υποστήριξε ότι το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης της Κριμαίας πρέπει να γίνει σεβαστό.

Ένας νεκρός και δεκάδες τραυματίες στο Ντόνετσκ μεταξύ φιλορώσων και οπαδών της νέας κυβέρνησης.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτοφυλακή εντόπισε λεωφορείο με νεοναζί οπαδούς του νέου ακροδεξιού σχηματισμού στην Ουκρανία και τότε ξεκίνησαν άγρια επεισόδια. Στο διαδίκτυο ανέβηκε και σχετικό βίντεο:

Οι δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη, Βιτάλι Τσούρκιν, έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το δικαίωμα της περιοχής της χερσονήσου της Κριμαίας στην αυτοδιάθεση θα πρέπει να γίνει σεβαστό από τη διεθνή κοινότητα.
«Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο και ούτε οι Ρώσοι, κι είμαι πεπεισμένος ότι ούτε οι Ουκρανοί το θέλουν αυτό», δήλωσε ο Τσούρκιν.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα αποπειράται να παρουσιάσει μια «σατανική Ρωσία» και κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να αναλογιστούν την ισορροπία μεταξύ της εδαφικής ακεραιότητας και της αυτοδιάθεσης.

tsourkin-rosia-oie

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου αναφέρεται ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ανεξαρτησία της Κριμαίας από την Ουκρανία είναι παράνομο. Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι στόχος της πρότασης αυτής είναι να αλλάξουν τα σχέδια της Ρωσίας «προτού χαθούν αθώες ζωές», ξεχνώντας βεβαίως τα βίαια επεισόδια στο Κίεβο και τις προβοκάτσιες από την πλευρά την πλευρά της νέας κυβέρνησης.

Μιλώντας στο Συμβούλιο είπε ότι στην πρόταση «υποστηρίζεται η εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία με βάση το διεθνές δίκαιο και ότι το Συμβούλιο θα πρέπει ενεργεί, όταν είναι απαραίτητο, για την προστασία της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας». Η κ. Πάουερ χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «βιαστικά προγραμματισμένο, αδικαιολόγητο και διχαστικό». Είπε επίσης ότι αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και προειδοποίησε ότι ο χρόνος για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης εξαντλείται, ενώ προέτρεψε τη Ρωσία να εισακούσει «τις φωνές» των 14 μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ουκρανικού λαού.

Ωστόσο, η Ρωσία, ένα από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο, κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει την πρόταση, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η ψηφοφορία μέχρι και το Σάββατο ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης:

Έτοιμη να ασκήσει βέτο στον ΟΗΕ η Ρωσία σχετικά με την πρόταση των ΗΠΑ

Αξιόνοφ: To 80% των κατοίκων της Κριμαίας θα ψηφίσει υπέρ της Ρωσίας

Βιτάλι Τσούρκιν: «Η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο»

Οι δύο επιλογές των κατοίκων της Κριμαίας