ΚΟΣΜΟΣ

Μαλαισία: Αλλάζουν σημείο οι έρευνες για το αγνοούμενο αεροσκάφος

Μαλαισία: Αλλάζουν σημείο οι έρευνες για το αγνοούμενο αεροσκάφος

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματούν οι έρευνες των αρχών για τον εντοπισμό του Μπόινγκ 777 που αγνοείται από την περασμένη εβδομάδα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας προκειμένου όλες οι δυνάμεις που μετέχουν στην επιχείρηση να επικεντρωθούν σε άλλες ζώνες, κυρίως στον Ινδικό Ωκεανό, με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τις επικοινωνίες του αεροσκάφους με τα ραντάρ και τους δορυφόρους.


"Τερματίζουμε τις επιχειρήσεις μας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και επανεξετάζουμε την ανάπτυξη των δυνάμεών μας" στα δυτικά της Μαλαισίας, ανέφερε.

Ο Ραζάκ τόνισε ότι από την πορεία που ακολούθησε η πτήση ΜΗ370 συμπεραίνεται ότι επρόκειτο για μια σκόπιμη ενέργεια από κάποιον που το οδήγησε πάνω από τη Μαλαισία, προς τα δυτικά αλλά απέφυγε να κάνει ευθέως λόγο για κατάληψη του αεροπλάνου από αεροπειρατές.

malaysia-pm-1-522x293

"Παρά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σε αεροπειρατεία, θέλω να είμαι απολύτως σαφής ότι ερευνούμε ακόμη όλες τις πιθανότητες για το τι οδήγησε την πτήση ΜΗ370 να παρεκκλίνει της πορείας της", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Κουάλα Λουμπούρ.

Οι ερευνητές έχουν επιβεβαιώσει ότι το αεροπλάνο που εντοπίστηκε από στρατιωτικά ραντάρ ήταν πράγματι το Μπόινγκ 777 της Malaysian Airlines. Το σύστημα ηλεκτρονικών αναφορών του αεροπλάνου είναι σχεδόν βέβαιο ότι απενεργοποιήθηκε από κάποιον προτού φτάσει στην ανατολική ακτή της Μαλαισίας.

rtr3gwn8-1-522x293

Ο πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για μια κατάσταση "χωρίς προηγούμενο", τόνισε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του θα επικεντρωθούν πλέον στον Ινδικό Ωκεανό αφού το αεροπλάνο φαίνεται πως ακολούθησε μια πορεία προς τα δυτικά. Όπως είπε, η τελευταία επικοινωνία του με δορυφόρο έγινε 6 ώρες από τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του από τις οθόνες των ραντάρ.

Σύμφωνα με αυτά τα δορυφορικά δεδομένα το Μπόινγκ μπορεί να ακολούθησε δύο αεροδιαδρόμους: είτε αυτόν της Βόρειας Ταϊλάνδης μέχρι τα σύνορα του Καζακστάν και του Τουρκμενιστάν είτε, νοτιότερα, αυτόν της Ινδονησίας προς τον νότιο Ινδικό Ωκεανό. Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα οι ερευνητές προσπαθούν να υπολογίσουν πόσο μακριά θα μπορούσε να είχε φτάσει στο διάστημα αυτό, πρόσθεσε.

Ο Ραζάκ, αφού ευχαρίστησε τις 15 χώρες που συμμετέχουν στις έρευνες και εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένεις των 239 επιβατών και μελών του πληρώματος που αγωνιούν για απαντήσεις είπε η Malaysian Airlines έχει αναλάβει να ενημερώσει τους συγγενείς ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας επικοινωνεί με τις κυβερνήσεις των χωρών που είτε είχαν πολίτες τους στο αεροπλάνο είτε βοηθούν στον εντοπισμό του.

Η πτήση ΜΗ370, με αρχικό προορισμό το Πεκίνο, χάθηκε μία ώρα μετά την απογείωση της από την Κουάλα Λουμπούρ, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής προς το Σάββατο.

Διαβάστε επίσης:

Είναι επίσημο! Το Boeing έπεσε θύμα αεροπειρατών

Μαλαισία: Ο άνθρωπος που άλλαξε την πορεία του Μπόινγκ ήταν έμπειρος

Tο Boeing 777 της Malaysia Airlines μπορεί να ξέμεινε από καύσιμα